L'Audiència Nacional no jutjarà per assassinat els tres processats pels atemptats del 17-A

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat del pare del nen de Rubí assassinat a la Rambla, no troba cap explicació "lògica ni jurídica" a aquesta decisió de l'Audiència

Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla.
Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla. | Sergi Càmara
NacióDigital
07 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:27h
El jutge que investiga els atemptats de Barcelona i Cambrils ha decidit enviar els tres processats a judici, però no per l'assassinat de les 16 persones el 17 d'agost, perquè no veu prou indicis per atribuir-los-hi la participació directa. El magistrat els atribueix pertinença en organització terrorista, fabricació i tinença d'armes i estralls, en grau de temptativa, segons ha informat TV3.

Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Saïd Ben Iazza es troben en presó provisional des de fa dos anys per la seva presumpta participació en els fets i seran les tres persones que s'asseuran al banc dels acusats per respondre-hi. La resta dels membres del grup gihadista van ser abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils o van morir en l'explosió d'un habitatge a Alcanar (Tarragona).

El magistrat assegura que els tres formaven part de la cèl·lula gihadista però considera que no pot atribuir a cap d'ells els 16 assassinats dels atemptats de Barcelona i Cambrils, com demanen les acusacions populars, perquè no veu prou indicis per afirmar que van tenir una participació directa en els fets.

Es va ratificar a si mateix un mes després en una interlocutòria en la qual va rebutjar els recursos de les defenses i va confirmar els processaments dels tres presumptes terroristes, alhora que va precisar que no hi ha prou proves que acreditin que els sospitosos coneixien els plans de la cèl·lula d'atemptar a Catalunya.

De fet, la Fiscalia s'ha mostrat en tot moment en el mateix posicionament que el jutge instructor i la Secció Segona Sala Penal de l'Audiència Nacional va donar el seu vistiplau a aquesta decisió. No obstant això, les acusacions com l'Asociación de Víctimas del Terrorismo i l'Asociación 11-M Afectados por el Terrorismo asseguren que continuaran exigint fins a l'últim moment que, si més Oukabir i Houli Chemlal responguin pels 16 assassinats.

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat del pare del nen assassinat a la Rambla, no troba cap explicació "lògica ni jurídica" a aquesta decisió de l'Audiència

L'advocat de Javier Martínez, el pare del Xavi, el nen de tres anys que va ser assassinat a la Rambla, ha parlat aquesta tarda al programa Versió RAC1, de RAC1, i ha assegurat que no té cap explicació "lògica ni jurídica" a aquest fet, ja que "si una persona pertany a un comando terrorista, l’acusen de petinença i l’organització havia planificat un atemptat, que es va acabar cometent i provocant morts, és evident que hi ha una responsabilitat en els assassinats", ha dit l’advocat. "No cal tenir gaire coneixements jurídics, només una mica de sentit comú", ha afegit.

Alonso-Cuevillas també ha recordat que "hem intentat en tot moment, i aquesta crec que és l'explicació, veure quina era la responsabilitat dels serveis secrets espanyols amb tot plegat", cosa que no han aconseguit perquè "cada vegada que hem demanat que s'obri alguna d'aquestes vies ens hem trobat amb una negativa rotunda", ha lamentat.

L'advocat, que recorda que consta que l'imam de Ripoll va rebre diverses visites dels serveis secrets mentre era a la presó, i que estava - tant ell com la resta de membres de la cèl·lula - perfectament monitoritzat i localitzat, creu que "no s'ha volgut avançar en investigar les connexions dels serveis secrets amb l'atemptat", ja que podria haver-hi hagut una negligència greu que justificaria l'exigència d'una responsabilitat civil per part de l'Estat.

Això és el que volen saber els seus defensats, els pares del Xavi: "No pretenen aconseguir cap indemnització i saben que res els tornarà el seu fill", però volen que la mort del petit Xavi "no sigui una mort estèril", sinó que com a mínim "serveixi per canviar coses", tant des del punt de vista de la planificació com també, fora de l'àmbit judicial, per revisar els protocols d'atenció a les víctimes, ja que "s'han sentit molt maltractats", ha explicat Alonso-Cuevillas.