L'antic Celler Cooperatiu celebra el centenari amb una programació farcida d'activitats

La seva història i el seu passat vinícola és la temàtica que centrarà les diferents activitats de la temporada

Redacció
13 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:15h
El Celler obra una nova programació d’activitats centrada en la seva història i el seu passat vinícola per commemorar el centenari de la construcció de l’edifici dissenyat per Cèsar Martinell.

La programació arrencarà el proper dijous 16 de gener amb l’obertura de l’exposició Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català, una exposició coproduïda pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i la Fundació Antigues Caixes Catalanes. La mostra presenta un conjunt destacat d’intervencions de recuperació i reutilització d’edificacions fabrils de tot Catalunya, amb la voluntat d’exemplificar el ventall de possibilitats de transformació d’aquests espais i revalorar el nostre patrimoni industrial. Entre els espais que hi figuren, hi ha el mateix Celler Cooperatiu, reconvertit en equipament cultural; la Fàbrica Electrotècnica Josa (BJC), seu actual de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler; l’antiga fàbrica tèxtil L’Escardívol, que ara fa funcions de complex cultural; i L’Espona Antiga Fàbrica Cal Gaspà, que acull el Centre de la Dansa Tradicional Catalana i és seu de l’Esbart Dansaire de Rubí.

L’exposició obrirà les seves portes el proper dijous la Sala Cèsar Martinell amb una visita guiada a càrrec del seu comissari, l’arquitecte Ferran Pont Montaner, i es podrà visitar fins al 29 de març.

Del 22 d’abril al 18 de juliol, li prendrà el relleu una mostra commemorativa del centenari de l’antic Celler Cooperatiu. A través de fotografies i elements audiovisuals, l’exposició acostarà els visitants a la història d’aquest edifici vinculat a l’activitat vinícola i reconvertit, després d’una ambiciosa rehabilitació, en equipament cultural.

També a partir del 22 d’abril, a la Sala de Tines, es mostrarà una col·lecció de quadres de Marta Arañó, una artista barcelonina especialitzada en pintura amb vi. Les seves obres, de tipus figuratiu, estan fetes exclusivament amb aquest material i s’inspiren sovint en la cultura vinícola. L’exposició es podrà veure fins al 18 de juliol.

A més, coincidint amb el seu centenari, El Celler estrena les visites guiades mensuals a càrrec de RubíGuiem. L’activitat es farà cada tercer diumenge de mes a partir de les 12 h. Durant una hora, les persones participants podran conèixer gratuïtament tots els espais d’aquest edifici modernista únic i acostar-se a la seva interessant història.

La nova programació d’El Celler també inclou, com ja és habitual, els Vermuts Musicals, que tornaran a portar fins a la plaça adjacent a l’equipament el bo i millor de la música en directe. Els concerts tindran lloc els dies 19 d’abril i 3, 17 i 31 de maig, sempre a les 12.30 h. Pròximament, es donaran a conèixer els artistes que hi actuaran.

La música també serà present a l’equipament a través del Cicle de Música de Cambra de l’Escola Municipal de Música Pere Burés, amb actuacions previstes els dies 23 de febrer, 17 i 31 de maig.

La programació es completa amb les activitats familiars dels dissabtes, que enguany tornaran a girar al voltant del món del vi. Així, es podrà gaudir dels tallers El poder de l’alquímia (14 de març), Contes teatralitzats, la màgia d’una llavor (9 de maig), Què hi ha darrere dels aliments. Joc de rol en viu (19 de setembre) i L’hort amb els cinc sentits. Sabors, formes i colors de les hortalisses (13 de novembre). Totes aquestes propostes tindran lloc a partir de les 12 h i s’adrecen a infants de 3 a 12 anys, que hi han d’anar acompanyats d’una persona adulta.

L'equipament amplia els seus horaris d'obertura

Per donar resposta a la demanda de la ciutadania, aquest 2020 també es podrà accedir a El Celler els dijous d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, a banda dels divendres i dissabtes a la mateixa hora, i els diumenges i festius d’11 a 14 h.

100 anys de l'antic Celler Cooperatiu

L'any 1919 es van iniciar les obres de construcció del Celler Cooperatiu, sufragades pels 119 socis i pioners de l'empresa. L'any 1920 va entrar en funcionament i, el 1929 es va presentar una mostra de vins a l'Exposició de Barcelona, per la qual va obtenir la medalla de plata i la menció honorifica per la seva tasca.

L’edifici va ser dissenyat per Cèsar Martinell, arquitecte modernista prolífic en la construcció d’edificis destinats a l’elaboració del vi. L'objectiu final del Celler Cooperatiu era que qualsevol soci viticultor propietari, arrendatari o parcer aportés la seva producció per desenvolupar col·lectivament el procés del vi i la seva posterior comercialització.

L'època de més activitat vinícola van ser els anys anteriors a la Guerra Civil i es va mantenir fins al 1960, any en què el Celler va enregistrar el número més elevat de socis. Però a partir de l'any 1975 va iniciar la decadència del Celler per la manca de rendibilitat que tenia la vinya a Rubí i el 1988 es va dissoldre la societat del Celler Cooperatiu i l'edifici es va vendre a l'ajuntament.

La rehabilitació del Celler Cooperatiu de Rubí que, sota la direcció de l’arquitecte Joan Albert Adell, ha permès poder recuperar el projecte original de Cèsar Martinell del 1920. Amb aquesta actuació, a més a més de realçar el valor històric i patrimonial de l’edifici, se li ha donat una nova funcionalitat cultural, ja que la planta del soterrani – d’uns 300 metres quadrats– és una sala d’exposicions. L’any 2011 es va obrir al públic com a equipament cultural.