Pacheco: «No volem que la planta de Continental sigui un altre magatzem per a la logística»

La primera jornada de vaga dels treballadors de Continental està sent un èxit rotund

Els treballadors de Continetal en vaga
Els treballadors de Continetal en vaga | Carla Serra
15 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:20h
Els 760 treballadors de la planta de Continental a Rubí estan realitzant una vaga de 24 hores aquest dimecres per protestar per la "manca d'avenços" i "l'opacitat" de les negociacions que la multinacional manté amb els possibles compradors. La mobilització ha tirat endavant després que la mediació d'aquest dimarts entre direcció i sindicats al Tribunal Laboral acabés sense acord. El fabricant de pneumàtics va fer públic al desembre que abandonava el negoci de Rubí i ha estat buscant un comprador des de llavors. Segons fonts sindicals, la direcció manté negociacions amb tres empreses industrials de capital espanyol i té la intenció de traspassar les instal·lacions vallesanes en sis mesos.

L'aturada va començar a les deu del vespre d'aquest dimarts, 14 de gener, i s'allargarà fins a la mateixa hora d'aquest dimecres.
Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha assistit a la vaga per donar suport als treballadors afectats: "​No volem que aquesta planta sigui un altre magatzem per a la logística vinculada a l'economia productiva industrial. L'obsolescència productiva d'algun producte en algun procés de transformació del sector de l'automoció no es pot resoldre amb el tancament de planta, emportant-se per davant 700 vides." També ha reclamat que "la transició justa s'ha de garantir de manera proactiva per trobar una solució laboral, social i industrial".

Pacheco ha explicat que l'objectiu d'aquesta vaga és "trencar els tempos de l'empresa": "No volem que ens arreglin la vida. Volem formar part d'aquest procés perquè no ens refiem de la mateixa empresa".

En aquest sentit, Mari Carme Vilà, de la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC), ha assegurat que "una parada de producció d'un dia és important. Estem en una fabricació de 15.000 unitats de producció diàries, el que suposa molts diners i, per tant, esperem que això faci seure a l'empresa per tornar a negociar", tot i que, sospita, que l'empresa "ja té la seva estratègia".

Per la seva banda, Núria Requena, presidenta del Comitè d'empresa, ha assegurat que Continental s'ha compromès a donar informació sobre els tres possibles compradors abans del 22 de gener, així com donar resposta a les tres demandes que estan exigint els treballadors en cas que la venda es dugui a terme: un pla de prejubilacions o jubilacions anticipades, un pla de recol·locació del personal i un pla d'indemnitzacions.

Els treballadors continuaran en vaga al llarg del dia i a les 11 h donaran el tret de sortida a una manifestació que anirà des de la planta de Continental fins a les portes de l'Ajuntament de Rubí. També han anunciat que el dia 24 de gener tornaran a fer una vaga de 24 h que podrien desconvocar si veuen resultats positius en la reunió amb la direcció del dia 22 de gener.
 

Una de les pancartes a les portes de la planta de Continental Foto: Carla Serra



La direcció de l'empresa critica la mobilització i reitera el compromís de diàleg

Segons informa l'ACN, la cúpula de la multinacional critica la mobilització i lamenta "el perjudici" que poden causar les "decisions de pressió precipitades". En relació a la venda, ha confirmat que està dialogant amb "diferents interlocutors" però no pot avançar l'estat de les negociacions "per motius de confidencialitat" . Continental Automotive ha reiterat la voluntat que el projecte de reindustrializació es faci sobre "la base del diàleg amb els treballador i les autoritats" per assegurar la viabilitat de les instal·lacions.

La plantilla continua rebent suports

Des que es va fer públic que la direcció de Continental plantejava la venda de la planta de Rubí, amb el greu impacte social que això suposaria, la plantilla ha rebut el suport del ple de l'Ajuntament de Rubí, amb el qual es va reunir l'endemà de conèixer-se el futur de la planta, i també dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, de la qual en va sortir el compromís de presentar una proposta de resolució conjunta de tots els grups al Ple del Parlament en suport de la plantilla de Continental, organitzar una compareixença unitària davant els mitjans de comunicació i sol·licitar una reunió urgent amb la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. El desembre, a més, mig miler de persones va manifestar-se pels carrers de la ciutat reclamant una solució per als més de 700 treballadors de la planta.

Avui, el Moviment per unes Pensions Dignes de Rubí ha acompanyat els treballadors a la vaga i la manifestació, tal com van aprovar en l'assemblea celebrada ahir al matí.

Militants d'EUiA - formació que, a nivell local, dona suport a l'AUP - han assistit també a la vaga i manifestació, i han repartit un comunicat entre els assistents en què expressen el seu suport a la plantilla i assenyala que la direcció de la multinacional "intentarà dividir la plantilla per colar els seus plans". EUiA recorda, a més, que el programa del govern espanyol entre el PSOE i Unides Podem inclou "l'actuació efectiva contra les deslocalitzacions i el destí de recursos d'Estat per facilitar la continuïtat de les empreses que siguin una font fonamental de treball a les seves comarques", i en el seu comunicat reclamen que s'activin aquests recursos mitjançant un Decret de govern.