El projecte RubíGuiem se suma a la celebració del centenari del Celler Cooperatiu

La primera visita guiada de l'equipament municipal serà aquest diumenge, 19 de gener, a les 12 h

El Celler Cooperatiu de Rubí a l'inici del segle XX
El Celler Cooperatiu de Rubí a l'inici del segle XX | Cedida
Redacció
16 de gener del 2020
El Celler Cooperatiu ha posat en marxa una nova programació d’activitats molt diversa centrada en la seva història i el seu passat vinícola per commemorar el centenari de la construcció de l’edifici dissenyat per Cèsar Martinell. 

RubíGuiem, un projecte impulsat per la rubinenca Natalia Giménez amb l'objectiu de promoure el patrimoni local i fer-lo accessible a tota la ciutadania, se suma a aquesta programació per donar a conèixer tots els espais de l'antic Celler Cooperatiu, un edifici modernista únic, i acostar-se a la seva interessant història.

Les visites guiades, que són gratuïtes, es faran cada tercer diumenge de mes a partir de les 12 h i tenen una durada d'una hora. Així doncs, la primera tindrà lloc el proper diumenge, 19 de gener. 

100 anys de l'antic Celler Cooperatiu

L'any 1919 es van iniciar les obres de construcció del Celler Cooperatiu, sufragades pels 119 socis i pioners de l'empresa. L'any 1920 va entrar en funcionament i, el 1929 es va presentar una mostra de vins a l'Exposició de Barcelona, per la qual va obtenir la medalla de plata i la menció honorifica per la seva tasca.

L’edifici va ser dissenyat per Cèsar Martinell, arquitecte modernista prolífic en la construcció d’edificis destinats a l’elaboració del vi. L'objectiu final del Celler Cooperatiu era que qualsevol soci viticultor propietari, arrendatari o parcer aportés la seva producció per desenvolupar col·lectivament el procés del vi i la seva posterior comercialització.

L'època de més activitat vinícola van ser els anys anteriors a la Guerra Civil i es va mantenir fins al 1960, any en què el Celler va enregistrar el número més elevat de socis. Però a partir de l'any 1975 va iniciar la decadència del Celler per la manca de rendibilitat que tenia la vinya a Rubí i el 1988 es va dissoldre la societat del Celler Cooperatiu i l'edifici es va vendre a l'ajuntament.

La rehabilitació del Celler Cooperatiu de Rubí que, sota la direcció de l’arquitecte Joan Albert Adell, ha permès poder recuperar el projecte original de Cèsar Martinell del 1920. Amb aquesta actuació, a més a més de realçar el valor històric i patrimonial de l’edifici, se li ha donat una nova funcionalitat cultural, ja que la planta del soterrani – d’uns 300 metres quadrats– és una sala d’exposicions. L’any 2011 es va obrir al públic com a equipament cultural.