«Rubí, escucha, Continental está en lucha»

Entrem a la setmana clau per resoldre el conflicte entre la direcció de l'empresa i els 760 treballadors de la planta, que viuen amb incertesa el seu futur

Els treballadors de Continental lluiten per la continuïtat dels seus llocs de treball
Els treballadors de Continental lluiten per la continuïtat dels seus llocs de treball | Carla Serra
Marta Casas / Carla Serra
19 de gener del 2020
Aquesta setmana, com les darreres, l'actualitat informativa ha estat marcada per la vaga dels treballadors de Continental a Rubí, que veuen amenaçats els seus llocs de feina. En total, 760 persones, entre les quals n'hi ha més de 400 que són de la nostra ciutat, es podrien veure afectades per la decisió de la multinacional alemanya d'abandonar el negoci a Rubí i vendre la planta.

La decisió es va conèixer a finals de novembre, quan la direcció de Continental va anunciar-ho als treballadors, que de seguida van fer saltar totes les alarmes i van començar a organitzar accions de reivindicació i protesta, i recerca de suports.
 

L'Ajuntament de Rubí dona suport als treballadors de l'empresa Continental Foto: Carla Serra


El comitè d'empresa es va reunir amb tots els portaveus municipals en una sessió en què els membres del Consistori van expressar-los el seu suport, i van manifestar la importància de defensar els 760 llocs de treball pel gran "impacte social" que tindria a la ciutat, i a la comarca, la seva pèrdua.

La situació al Vallès Occidental, "preocupant"

De fet, Continental no és la única empresa afectada, sinó que dues altres empreses de la comarca, Te Connectivity i General Cable a Montcada, i Huayi Compressor a Sant Quirze del Vallès, es troben afectades per un ERO i una deslocalització respectivament, amb afectació a més de 400 persones. El Consell Comarcal també va manifestar la seva preocupació per la possible pèrdua de més d'un miler de llocs de treball a la comarca, oferint, així mateix, el seu suport als treballadors de les diverses empreses.

En el marc d'aquesta reunió, l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, va expressar la necessitat de derogar l'actual reforma laboral, ja que "permet als empresaris prendre certes decisions que poden desfer la vida de moltes persones".

La situació de la plantilla de Continental va arribar al Parlament de Catalunya, amb una reunió dels treballadors amb representants de tots els grups parlamentaris i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una trobada en què es va reclamar la implicació de la Generalitat en el seu cas. La trobada, pactada dies abans, es produïa just l'endemà que l'empresa comuniqués la seva intenció d'abandonar el negoci a Rubí i, per tant, intentar trobar un comprador abans que acabés el mes de gener.

Escalada de mobilitzacions davant la incertesa: una manifestació i dues jornades de vaga
 

La manifestació ha recorregut els carrers de Rubí Foto: Carla Serra


Els treballadors de Continental, paral·lelament a les converses i negociacions amb la direcció, van convocar una manifestació per Rubí que va aplegar mig miler de persones, per donar a conèixer el seu cas i reivindicar la continuïtat dels llocs de treball de la planta.

Davant la incertesa, la manca de transparència i d'informació per part de la direcció de l'empresa, el comitè d'empresa va decidir convocar, pels dies 15 i 24 de gener, dues jornades de vaga. L'empresa, per la seva banda, va reiterar el seu compromís de diàleg amb els treballadors.

Així, el passat dimecres, el 100% dels treballadors de Continental van secundar la jornada de vaga, i van donar a conèixer la seva crítica situació.La propera jornada de vaga serà el divendres, 24 de gener. Abans, però, els representants dels treballadors es reuniran amb la direcció de l'empresa per conèixer més detalls sobre els possibles compradors i l'estat de la qüestió, en una trobada programada pel 22 de gener.