L'AUP presenta una moció per atendre les necessitats residencials de la gent gran a Rubí

La formació planteja models alternatius de vivenda per fer front a totes les necessitats existents a la ciutat

21 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:16h
L'Alternativa d'Unitat Popular presentarà una moció al proper ple que inclou diverses demandes en relació les residències i l'habitatge per a la gent gran de Rubí. Manela Anguita, membre de l'AUP, va explicar que la formació considerava "rellevant" presentar aquesta proposta separada de qualsevol altra moció sobre habitatge, perquè "de vegades la gent gran no es visibilitza tant com voldríem".

La presentació de la moció ve motivada per les dades que demostren que existeix una necessitat de places residencials per a la gent gran. "A nivell global, i també municipal, hi ha una deficiència de residències públiques", diu Martín Pretel: a nivell de Catalunya, hi ha 10.298 places públiques, 10.073 de les quals són concertades, i 35.517 són privades. "No hi ha una política d'inversió en residències per a la gent gran per a la Generalitat, amb la qual cosa la gent ha d'esperar molt de temps, i hi ha gent que acaba morint abans de rebre aquesta assistència demandada".

A Rubí, com ja es va explicar a la passada assemblea de pensionistes, existeixen 65 places públiques per cada 1.000 persones, una ràtio molt baixa; i 174 persones que estan esperant places. "Cal tenir en compte, però, que hi ha molts familiars que en trobar-se una llista d'espera tan gran ja ni ho demanen", explica Martín Pretel.

En els darrers temps, a més, s'ha desenvolupat el fenomen i és que hi ha gent gran que té unes pensions molt baixes, que no donen per cobrir les seves necessitats més bàsiques, i "hi ha una gran pressió per part dels bancs perquè es facin les anomenades hipoteques inverses, moltes vegades sense que ni tan sols els familiars ho sàpiguen", alerta Pretel. "És un negoci molt lucratiu, els bancs s'aprofiten d'aquesta situació de mancança i quan la persona mor, es queden amb el pis".

A més de reclamar més places residencials a la Generalitat, l'AUP també demana que s'ampliï el servei dels centres de dia.

Altres models de vivenda per a la gent gran

En els acords de la moció, arriben les propostes, en paraules de Manela Anguita, "més revolucionàries". I és que a banda de la mancança de places residencials, l'AUP pensa també en les persones grans que no tenen vivenda pròpia, i vol facilitar el seu accés a pisos tutelats o habitatges cooperatius.

Per una banda, proposen la construcció de sòcio-habitatges públics per a la gent gran, que inclourien serveis auxiliars d'infermeria, espais comunitaris de relació... un model que ja s'està aplicant a d'altres localitats de Catalunya. Aquest és un model d'habitatge públic però específic per a la gent gran que funciona, també, segons un sistema de llista d'espera en què les persones grans, en funció de la necessitat, s'ubiquen en aquests habitatges protegits amb serveis específics.

Per una altra, l'AUP creu que s'ha de promoure la constitució de cooperatives d'habitatge sènior. En aquest cas, són iniciatives privades, és a dir promogudes per la pròpia gent gran - o gent més jove que ho inicia en previsió al futur - que poden rebre ajuda per part de l'Ajuntament però que està més enfocat a l'autogestió.

"Som conscients que l'Ajuntament no té competències en aquest àmbit, però sí que pot pressionar la Generalitat", diu Pretel, que considera que és "urgent" trobar una solució per a les necessitats residencials de la gent gran del municipi.

Segons Manela Anguita, "la idea de sòcio-habitatges és molt important, tenir una comunitat amb la qual comparteixes edat i llocs comuns, i sabent que tens gent que ve a veure't, et cuida... és molt novedosa i revolucionària, quan es parla de ciutats feministes, també es parla d'aquesta mena d'espais; igual que el fet que la gent gran faci les seves pròpies cooperatives", ha subratllat. Unes demandes que, al seu parer, ha de ser paral·lela a la demanda reiterada de la construcció de residències i centres de dia a la Generalitat.

El mapa per "feminitzar Rubí", en marxa

Aquesta proposta de l'AUP lliga, en certa manera, amb el mapa col·laboratiu per "feminitzar Rubí" que ha posat en marxa la formació aquest cap de setmana, i que ja ha rebut algunes aportacions per part de la ciutadania. Així, tal com ha explicat Betlem Cañizar, el mapa no només pretén assenyalar llocs poc segurs o des de la perspectiva de la violència masclista, sinó els espais que s'han de millorar per fer la ciutat més vivible per a les persones de totes les edats, races o gèneres.

"Si una ciutat és vivible per als col·lectius més minoritzats, serà vivible per tothom. Si una criatura pot moure's sola per anar a l'escola sense por a que li passi res o l'atropellin, si una persona gran pot caminar sense por a caure, si una persona amb cadira de rodes pot transitar per allà on vulgui de la ciutat, si una nouvinguda se sent lliure per caminar sense por a ser insultada, vol dir que la gent que ja té els drets assegurats també viurà bé", explica Cañizar.