Els afectats per les denegacions d'ajuts al lloguer del Vallès Occidental s'organitzen

Han preparat recursos contra la resolució de l'Agència Catalana de l'Habitatge i volen preparar més mobilitzacions

Un dels veïns de l'Avinguda Catalunya espera data pel desnonament des del 25 de setembre
Un dels veïns de l'Avinguda Catalunya espera data pel desnonament des del 25 de setembre | Marta Casas
Redacció
28 de gener del 2020
Actualitzat el 04 de febrer a les 10:04h
Les persones afectades per la denegació dels ajuts al lloguer al Vallès Occidental, que s'han reduït de manera considerable durant l'any 2019 a causa de la manca de disponibilitat pressupostària del Ministeri de Foment, per una banda, i d'un canvi de criteris en la valoració per part de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, per l'altra; han començat a organitzar-se per protestar davant d'aquesta situació.

L'associació d'afectats explica que la resolució de la convocatòria de subvencions del passat 19 de desembre va deixar sense ajuts a milers de persones que en els darrers anys sí que hi havien tingut accés, un resultat que consideren "directament discriminatori" per a les persones amb rendes més baixes o lloguers de renda antiga, tot i que, diuen, "sabem que hi ha més persones afectades".

Així, qualifiquen la reducció dels ajuts "una retallada encoberta que discrimina les persones més necessitades", i critiquen que mentre "la sacrosanta Constitució que tant defensen" estableix que les ajudes públiques han de ser equitatives, aquesta decisió de canviar els criteris per l'atorgament de subvencions és injusta, i per això exigeixen una rectificació per part de l'Agència d'Habitatge de Catalunya.

Els afectats creuen que s'està promovent l'especulació en el mercat del lloguer, i preparen mobilitzacions

La primera demanda dels afectats, doncs, és que es rectifiqui "la política de retallades per a l'exercici 2020, per tal que la convocatòria i el criteri d'atorgament sigui equitatiu", ja que creuen que amb aquests nous criteris, el que s'està fent és "promocionar l'especulació", fent que s'infli el mercat del lloguer que, recorden, "ha estat objecte de demanda per part dels moviments socials els darrers anys".

Els afectats asseguren, en el comunicat, que "no acceptarem la injustícia que s'ha comès, i farem tot el que calgui per recuperar la prestació que ens ha estat denegada". Per això han posat a disposició de totes les persones afectades un model de recurs administratiu, i activaran les vies jurídiques necessàries per defensar els seus interessos.

Per altra banda, iniciaran una campanya de mobilització permanent "fins que es porti a terme la rectificació", i demanen que totes les persones afectades es posin en contacte amb ells a través del correu [email protected].

Recursos contra la denegació de les subvencions per al pagament del lloguer

Hi ha dos models de recurs administratiu: un d'ells fa referència a la denegació per motiu del canvi de criteris de valoració per part de l'Agència Catalana d'Habitatge, i l'altra, per la manca de disponibilitat pressupostària del Ministeri de Foment.

En el primer cas, tal com s'explica en el propi document de recurs, una resolució de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (TES/816/2019, de 29 de març) estableix un nou requeriment, segons el qual s'han de tenir uns ingressos superiors al 0,6 IRSC (Indicador de Renda de Suficiència) o que, quan l'import anual del lloguer sigui inferior a aquest, els ingressos mínims han de ser equivalents a l'import del lloguer.

La Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya fixa - vigent des de l'any 2017, i fins que no s'aprovin uns nous pressupostos - el valor de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya en 569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals; és a dir, que una persona ha de demostrar uns ingressos mínims de 909,992€ per accedir a un ajut al lloguer, un fet que els afectats diuen que "discrimina de forma notòria les rendes més baixes" i "fan palès l'incompliment no només de la Llei d'Habitatge i la constitució espanyola", tal com diuen en el recurs.

En el segon cas, la denegació per motiu de manca de pressupost del Ministeri de Foment, el recurs diu que "els barems emprats per tal de determinar la concessió de la subvenció no tenen en compte les condicions personals, de renda i necessitat", i deixen els afectats en una situació de vulnerabilitat econòmica.