L'Ajuntament i Red Eléctrica Española inicien els tràmits per desplaçar la línia d'alta tensió de Can Fatjó

L'alcaldessa i el regidor de Medi Ambient es reuneixen amb els responsables de l'operadora

Línies d'alta tensió a Rubí
Línies d'alta tensió a Rubí | RubiTV.cat
Redacció
31 de gener del 2019

L'Ajuntament de Rubí i Red Eléctrica Española han arribat a un acord per iniciar de seguida els tràmits necessaris per al desplaçament de la línia d'alta tensió de Can Fatjó.

Aquest acord es va prendre en una reunió ahir entre l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez; el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez; el delegat regional de Red Eléctrica Española a Catalunya, José Ignacio Lallana, i el cap de demarcació de transport nord-est de l’operadora, Salvador Relat.

Aviat es constituirà una comissió tècnica encarregada de redactar el projecte executiu del desplaçament de la línia, que s'haurà d'adaptar al nou reglament de les línies elèctriques aèries d'alta tensió, i de manera paral·lela se sol·licitaran les llicències necessàries per iniciar les obres i es treballarà en la validació del traçat, que s'ha modificat lleugerament respecte al projecte original per fer-lo passar únicament pel terme municipal de Rubí, cosa que agilitzarà tots els tràmits.

Ana María Martínez confia en tenir enllestits tots els treballs previs en el termini d'un any, i ha agrait que Red Eléctrica Española s'hagi mostrat "molt col·laboradora i disposada a avançar tan ràpid com sigui possible en aquesta vella reivindicació de Rubí, i molt especialment dels veïns de Can Fatjó".

El passat mes de desembre, l’Ajuntament va decidir sufragar inicialment el cost del projecte de desplaçament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó, amb vista a fer-lo efectiu l’any 2022.

Un compromís de l'ICAEN i l'Ajuntament que ha estat aturat gairebé deu anys

El desplaçament de les línies d'alta tensió és una històrica reivindicació de la ciutat, i des de l'any 2006 existeix un conveni entre l'Ajuntament de Rubí i l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) en què s'establia que el consistori assumiria el 20% del cost d'execució del projecte, més les expropiacions i servituds, i l'ICAEN el 80% restant, mentre que Red Eléctrica Española assumia el cost de la redacció del projecte.

Aquest conveni es va signar després que la Generalitat de Catalunya determinés que la línia d'alta tensió de 220kv que travessa l'avinguda de Can Fatjó era una de les que generava major impacte.

Pel volts de l’any 2010, però, aquest conveni va quedar aturat a causa dels efectes de la crisi econòmica. Així, la Generalitat no va consignar cap partida en concepte de desplaçament de línies elèctriques, argumentant que havia d’atendre altres prioritats. Ara fa tres anys, l’ICAEN va denunciar aquest conveni. L’Ajuntament va recórrer la denúncia i ara s’està a l’espera de resolució per part de la Generalitat.

Després d’una reunió mantinguda amb responsables de la Subdirecció General d’Energia Elèctrica per intentar desencallar aquesta situació, l’Ajuntament va decidir assumir el cost de l’actuació, en coordinació amb Red Eléctrica Española, i posteriorment, reclamar a la Generalitat que pagui la part que li correspon.

Dimarts passat, els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat van arribar a un acord per soterrar la línia d'alta tensió que uneix els dos municipis, en aquest cas sufragat entre els dos consistoris i la companyia Endesa.