S'aproven definitivament els Pressupostos per 2020

Les reclamacions presentades per ERC i Veïns per Rubí han estat desestimades

Ple municipal del mes de gener a Rubí
Ple municipal del mes de gener a Rubí | Malena Manobens
Redacció
29 de gener del 2020
Actualitzat el 30 de gener a les 18:13h

Els Pressupostos per l'any 2020 han quedat avui aprovats definitivament, amb els 13 vots a favor del govern municipal i el vot negatiu de tota la resta de l'oposició, després que s'hagin desestimat totes les reclamacions que s'hi havien presentat per part d'ERC i de Veïns per Rubí. Unes reclamacions que han estat desestimades en la seva totalitat, i respostes per part de la Intervenció, com ha explicat la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián.

Així, en aquesta aprovació definitiva del Pressupost, els diversos regidors han reiterat el posicionament que ja van expressar en el ple d'aprovació definitiva, tot i que també han pogut afegir alguns arguments. Per exemple, Betlem Cañizar de l'AUP ha tornat a qüestionar el desenvolupament d'alguns projectes estratègics de ciutats amb les inversions tan limitades pel Pla Econòmic i Financer, i també ha tornat a reclamar que els pressupostos es negociïn conjuntament amb tots els grups polítics i que es faci de manera paral·lela amb les ordenances fiscals.

També Roberto Martín, de Cs, ha reiterat que els pressupostos són "insuficients i poc realistes" en alguns aspectes, com ara el manteniment a les urbanitzacions, la posada al dia de les zones d'esbarjo per a gossos o l'adequació i adaptació de les voreres.

Les reclamacions de Veïns per Rubí i ERC, desestimades

Pel què fa als grups que havien presentat reclamacions, Toni Garcia, el portaveu de Veïns per Rubí, ha explicat que les reclamacions del seu grup corresponien a aspectes tècnics: la presentació de l'expedient de pressupost abans del 15 d'octubre, com marca la llei; que la Intervenció disposi del termini de 10 dies per estudiar tota la documentació. Unes reclamacions que han estat desestimades en no considerar-se motiu suficient per impugnar tot l'expedient de Pressupost.

Garcia també ha reiterat que mentre es produeixen "reduccions rellevants" en polítiques adreçades a les dones, seguretat i ordre públic, habitatge o Rubí Brilla, sí que augmenten les retribucions als membres de governs i els seus assessors. Avui s'ha fet la designació del quart assessor de grup municipal, el del PSC, que recau en Antoni Brustenga.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Xavier Corbera, ha justificat la presentació de reclamacions en el període establert perquè "el període de negociació del pressupost va ser molt curt, gairebé inexistent", en resposta al retret de Cañizar sobre el fet d'haver presentat aquestes reclamacions amb contingut polític quan la norma diu que s'han de presentar sota uns supòsits que són estrictament tècnics.

En aquest sentit, Corbera ha lamentat la desestimació de les reclamacions, especialment la que feia referència a la incorporació d'un milió d'euros a Habitatge perquè, segons l'informe de resposta "dificultaria molt l'execució del Pla Econòmic i Financer". "Crèiem que fer l'esforç valia la pena", ha dit Corbera, que ha anunciat que finalment el seu grup canviaria el sentit del vot i passaria de l'abstenció al no.

Per la seva banda, la regidora Mª Carmen Cebrián ha entonat el mea culpa per haver tingut tant poc temps per negociar: "en prenem nota i esperem corregir-ho de cara als pressupostos de l'any que ve", ha dit, i ha remarcat la dificultat de peparar un expedient de pressupost per al 2020 quan el de 2019 tot just s'aprovava de manera inicial el mes de juliol.