Els Gegants de Rubí apadrinen un gegantó a Sant Llorenç Savall

La figura del gegantó representa a la figura del Senyor Josep Gras i Casasayas, un antic mestre del municipi

Els gegants de Rubí amb els gegants de Sant Llorenç Savall
Els gegants de Rubí amb els gegants de Sant Llorenç Savall | Marc Albert Lopez Extremera
Redacció
03 de febrer del 2020
La Colla Gegantera de Rubí, acompanyada dels gegants i gegantons de la ciutat (el Roc, la Paula, la Laia, el Galderic i l'Orelletes), s'han desplaçat aquest diumenge a Sant Llorenç Savall per participar en el bateig del nou gegantó de la població: el Mestre Gras. 

La celebració, en la qual també hi han participat la Colla Gegantera d'Ullastrell i els seus gegants, ha comptat amb la tradicional Plantada de gegants; el bateig, on els gegants locals van fer un ball de benvinguda; la presentació davant del públic de la nova figura, i una cercavila pels carrers del poble.

La història del gegantó Mestre Gras

El gegantó Mestre Gras representa la figura del Senyor Josep Gras i Casasayas que va néixer a Manresa el dia 16 de febrer de 1898. Era fill del fuster Josep Gras i Cornet i de la modista Carme Casasayas i Prunet, que van tenir 8 fills i ell era el segon dels fills.

Amb 17 anys, Gras ja tenia el títol de mestre i la primera escola on va donar classes va ser a la de Sant Llorenç Savall, on va estar 13 anys, del 1920 al 1933. Els alumnes l'apreciaven molt perquè ensenyava mitjançant activitats molt diverses i divertides.

L'any 1922, es va casar a Montserrat amb Carme Vendrell i Clapers. A partir de 1933 va exercir a diferents escoles de Barcelona. El 1941 va ser enviat a Burón, Lleó. Quan va tornar, va ser mestre i director de l’escola de Sant Vicenç de Castellet i de l’escola Collaso Gil de Barcelona.

El 1956 se li va fer un homenatge a Sant Llorenç, on s’hi van presentar una gran quantitat d’exalumnes. Es va jubilar als 70 anys i, deu anys després, va morir, el 16 de juliol del 1978, però el seu record com a gran professor no ha mort mai.