Rubí i Sant Cugat dignifiquen el monument d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil espanyola

La placa commemorativa es troba a tocar del pi bessó a la carretera de la Rabassada

Acte de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil espanyola a la carretera de la Rabassada.
Acte de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil espanyola a la carretera de la Rabassada. | Anna Mira
10 de febrer del 2020
Les víctimes afusellades per la Guerra Civil espanyola a la carretera de la Rabassada ja tenen des d'avui una nova placa commemorativa. Els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat han fet aquest dilluns un acte d'homenatge als peus del pi bessó, situat al quilòmetre 7,9 de la carretera de la Rabassada on una trentena de veïns de les dues ciutats van ser assassinades durant la guerra. 

Així, una placa conjunta recorda aquelles persones que van perdre la vida durant un dels períodes més foscos de la història espanyola contemporània. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha explicat que l'acte d'aquest dilluns és per restituir "el símbol de la placa perquè podem recordar les víctimes de les guerres, que volen dir injustícia, atrocitats, violència i molt dolor i això no es pot oblidar". Ingla també ha explicat la importància d'haver creat una regidoria de la memòria històrica per tal de "donar més transcendència al record" de fets com aquests. 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha explicat que "les ciutats volem dignificar un espai que fa molts anys que és símbol de la lluita contra la barbàrie de la Guerra Civil". En aquest sentit a Rubí també s'ha creat una regidoria per recuperar la memòria històrica "i per no repetir fets terribles com els que es van produir", ha afegit Martínez. 
 
 

Acte de commemoració de les víctimes de la Guerra Civil espanyola a la carretera de la Rabassada. Foto: Anna Mira


També ha intervingut el rector de Rubí, el mossèn Joaquim Massagué, qui ha dit que "és un moment important recordant aquells que van morir víctimes i que ho van viure com un martiri". "No hem de caure ni repetir els errors que van causar tant d'horror", ha dit Massagué qui ha afegit que "la restitució de la memòria històrica vol englobar totes les víctimes d'una confrontació mai no volguda". 

El Pi Bessó i la placa commemorativa

El Pi Bessó és un dels símbols de Sant Cugat. L'arbre es troba al quilòmetre 7,9 de la carretera de la Rabassada. El pi i el seu entorn va ser l'escenari on durant la Guerra civil espanyola es van afusellar persones de Sant Cugat o Rubí com ara el rector de Sant Pere d'Octavià, el mossèn de Valldoreix, el rector de l'església de Sant Pere de Rubí, però també veïns de les dues ciutats com Antoni Moliner, Josep Grau, Francesc, entre d'altres. 

El Pi Bessó va esdevenir un espai de memòria de l'horror de la guerra i la intolerància. Durant la setmana santa de 2002 la Generalitat va tallar per error el pi i més tard es va plantar un nou exemplar. La placa que en el seu moment va posar l'ajuntament de Rubí va quedar malmesa per un accident però aquest dilluns s'ha fet un homenatge amb una nova placa conjunta de les dues ciutats.