La Fundació Humana recull 132 tones de roba i calçat a Rubí el 2019

Aquesta xifra suposa un augment del 3,4% respecte les dades de 2018

En un planta a l'Ametlla del Vallès on hi porten tota la roba recollida.
En un planta a l'Ametlla del Vallès on hi porten tota la roba recollida. | ONG Humana
Redacció
12 de febrer del 2020
La Fundació Humana, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil, ha recollit 132.096 kg de tèxtil usat a Rubí durant el 2019 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquest registre representa un augment del 3,4% respecte a l’any anterior (127.775 kg).
 
La Fundació també duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper.

L'any 2019, els donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzaven als contenidors de color verd de la Fundació. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi per als municipis adherits, com Rubí. Les tones recuperades per la Fundació equivalen a 297.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 418 tones de CO2 a l’atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada kg de roba recuperat i no incinerat es deixen d’emetre 3,169 kg de CO2.
 
Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.
 

Imatge d'un contenidor de la fundació Humana Foto: Ràdio Santpedor

 
Pel que fa a les peces tractades, el 52% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta principalment a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos i generar recursos per a la cooperació. El 37% no pot ser reutilitzada i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com ara mantes o draps per a la indústria de l’automoció. El 9% s’envia a un centre de tractament de residus perquè no es poden reutilitzar i el 2% són residus impropis que s’envien als gestors autoritzats corresponents.

Des de la Fundació Humana han agraït la confiança i la solidaritat dels veïns i veïnes i esperen augmentar el nombre de punts de recollida a l'espai públic per facilitar-ne les donacions i millorar els registres de la recollida selectiva del residu tèxtil el 2020.