La Plataforma Rubí Sense Abocadors porta al ple de febrer una moció per rebutjar l'obertura de Can Balasc

Veïns per Rubí, AUP, ERC i Ciutadans donaran suport a la moció de la plataforma

Els grups de l'oposició al ple llueixen cartells contra els abocadors
Els grups de l'oposició al ple llueixen cartells contra els abocadors | Carla Serra
Redacció
25 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:12h
Els grups municipals de Veïns per Rubí, AUP, ERC i Ciutadans traslladaran al ple d'aquest dijous una moció a petició de la Plataforma Rubí Sense Abocadors per rebutjar l'obertura d'un nou abocador a la ciutat.

Després de la multitudinària manifestació que es va celebrar el passat 14 de febrer a Rubí, la plataforma ha decidit portar aquesta qüestió al ple municipal, ja que, si finalment Can Balasc acaba sent una realitat, Rubí es convertirà en l'únic municipi de Catalunya amb tres grans abocadors. 

D'una banda, asseguren que la Ponència Ambiental del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya va aprovar, de manera provisional, l’Autorització Ambiental per poder iniciar l’activitat, però que no ha contestat part de les al·legacions presentades per diferents entitats i particulars, i altres respostes són poc clares o fan referència a normatives ja derogades.

D'altra banda, recorden que la ubicació de l’abocador se situa a 700 metres d’una escola pública i a uns 200 metres d’habitatges del nucli urbà de Rubí, i també afecta de manera directa a la població de Sant Cugat i de Castellbisbal. En aquest sentit, assegurem que els efectes sobre la salut i el benestar d’un abocador al costat de zones amb habitatges "són coneguts: males olors, emissió de partícules tòxiques, problemes respiratoris, irritacions a la pell, etc."

Davant de tot això, la plataforma manifesta el rebuig a l’obertura d’un nou abocador a Rubí degut a les conseqüències que es deriven en la salut de les persones, en matèria mediambiental i de mobilitat, així com el desacord amb l’aprovació de resolució provisional de l’autorització ambiental emesa per la Generalitat, ja que, asseguren, "no té en compte, entre altres, la restricció de residus que es deriven de la Resolució Judicial 35/2012 o la necessitat de comptar amb l’estudi d’impacte ambiental". 

La plataforma també se solidaritza amb els municipis de Xaldíbar, Ermua, Eibar i Mallabia afectades per l’ensorrament de l’abocador. 

Finalment, la moció demana la instal·lació d'una pancarta de rebuig a l'obertura del nou abocar a la façana de l'Ajuntament i traslladar els acords al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Sant Cugat i a l’Ajuntament de Castellbisbal.

Recordem que la Plataforma Rubí Sense Abocadors ha convocat a la ciutadania el mateix dia del ple municipal, dijous 27 de febrer, a les portes de l'Ajuntament en una nova acció reivindicativa.