El ple rebutja l'obertura de Can Balasc amb l'abstenció del govern

La sessió plenària del mes de febrer, marcada per les protestes ciutadanes

Imatge del ple municipal del mes de gener, amb l'oposició mostrant el seu rebuig al nou abocador de Rubí
Imatge del ple municipal del mes de gener, amb l'oposició mostrant el seu rebuig al nou abocador de Rubí | Malena Manobens
Redacció
28 de febrer del 2020
Actualitzat el 04 de març a les 15:45h


El ple d'aquest mes de febrer - que va estar marcat per les protestes que es van produir a la plaça mentre es desenvolupava la sessió - ha aprovat diverses mocions dels grups municipals, entre les quals la de Veïns per Rubí per una millora del manteniment dels parcs infantils, la d'En Comú Podem per l'adhesió de Rubí a la Declaració de Plàstic d'Oslo i la de l'AUP per promoure les activitats extraescolars.

En aquesta darrera, però, ha començat una picabaralla entre el regidor d'Educació, Víctor Garcia, i el portaveu d'ERC, Xavier Corbera, pels recursos que la Generalitat destina a la ciutat de Rubí en matèria d'abocadors, en referència a la protesta que s'estava vivint fora del ple per part de la comunitat educativa de l'Escola del Bosc. Fins i tot l'alcaldessa va intervenir per demanar "no fer política" amb l'Escola del Bosc, acusant Corbera de ser "irresponsable".

Els retrets entre ERC i el PSC s'han continuat reproduint en el debat de la moció sobre la creació d'una comissió de seguiment de les obres, presentada pels republicans, que consideren que tot plegat és fruit "de la mala gestió de l'Ajuntament, que només fa política d'aparador". També s'ha afegit a les crítiques Toni Garcia, de Veïns per Rubí,  concretament per les obres de licitació del Casino. Per a Rafael Güeto, regidor de Planejament Urbà, ha considerat que la presentació de la moció "es volia aprofitar d'una situació temporal", i per això l'equip de govern hi ha votat en contra.

L'altra moció d'ERC, per instaurar el vot telemàtic als plens, s'ha aprovat per unanimitat, i també la darrera, presentada per l'equip de govern, que només ha tingut una contestació crítica per part de Betlem Cañizar, de l'AUP, per "la diferència entre el que hi ha escrit al paper i la realitat del què aplica l'Ajuntament de Rubí".

Una abstenció del govern permet aprovar la moció de la plataforma Rubí Sense Abocadors

A més de la concentració convocada fora, la Plataforma Rubí Sense Abocadors presentava al ple, a través dels grups municipals de Veïns per Rubí, l'AUP, Cs i ERC, una moció perquè el ple mostri el seu rebuig a l'obertura del nou abocador de Can Balasc.

És la tercera vegada en aquest mandat que la qüestió dels abocadors entra al ple i provoca divisió entre el govern i l'oposició: el novembre de 2019, la majoria absoluta que formen els grups del govern - PSC i En Comú Podem - va tombar una moció presentada per l'AUP que reclamava que es facilités informació a la ciutadania en cas que Can Balasc obrís, argumentant que això suposaria ser "parcial". Durant el ple de gener, tots els grups de l'oposició van lluir cartells davant dels seus escons on es podia llegir No volem més abocadors, mentre que els seients de l'equip de govern no els mostraven.

Doncs bé, en el ple del mes de febrer el debat més tens ha estat al voltant d'aquest nou text de la Plataforma. L'equip de govern no ha volgut donar suport a la moció per tal de no interferir en les qüestions tècniques i jurídiques, tot i assegurar, a través del regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, que "no és por, és responsabilitat". Després d'intentar transaccionar la moció amb els grups de l'oposició i la pròpia Plataforma, sense èxit, finalment el govern va optar per l'abstenció.

L'oposició, per això, demanava una posició "més valenta" de l'equip de govern, a banda de l'àmbit tècnic i jurídic.