Luxemburg, primer país del món que fa gratuït el transport públic

Les màquines expenedores de bitllets han estat retirades aquest cap de setmana

Un tramvia de Luxemburg.
Un tramvia de Luxemburg. | Europa Press
NacióDigital
01 de març del 2020
Luxemburg s'ha convertit aquest cap de setmana en el primer país del món que instaura la gratuïtat del transport públic, una de les principals apostes de l'actual govern. Aquesta mesura té un cost de 41 milions d'euros, segons les estimacions oficials, tenint en compte els bitllets que es deixaran de vendre per a autobusos, trens o tramvies del país.

Les expenedores de bitllets han estat ja retirades, encara que continua sent important portar una documentació que identifiqui als usuaris, han advertit les autoritats. L'única excepció contemplada a aquesta gratuïtat és el tren de primera classe i també els viatges a l'estranger, encara que els luxemburguesos que treballin fora del país es beneficiaran de tarifes reduïdes en els trajectes més freqüents com les línies de tren Nancy-Metz-Luxemburg, Arlon-Luxemburg o Trèveris-Luxemburg.

Les autoritats han subratllat que aquesta mesura permetrà al personal concentrar-se més en tasques com la seguretat o prestar informació adequada als usuaris.

El 2017, sis de cada deu ciutadans de Luxemburg anaven a la feina en vehicles privats i l'objectiu és que, amb aquesta mesura, es redueixi fins a menys de la meitat. Mentrestant, una enquesta de la televisió luxemburgesa RTL apunta que un 30% dels ciutadans no renunciaran als seus cotxes de manera habitual malgrat la gratuïtat del transport públic.