18.000€ en cinc mesos: les despeses dels viatges dels membres del govern de Rubí

La despesa en viatges institucionals dels darrers cinc mesos ja s'acosta a la dels tres anys i mig anteriors

La despesa en viatges institucionals del govern de Rubí és de gairebé 18.000€ en només cinc mesos
La despesa en viatges institucionals del govern de Rubí és de gairebé 18.000€ en només cinc mesos | ACN
06 de març del 2020
Actualitzat el 08 d'abril a les 22:45h
Des que ha començat el nou mandat, els membres de l'equip de govern han realitzat diversos viatges institucionals per assistir a congressos, conferències, fires i dues cimeres pel canvi climàtic - la de Madrid i la de París - i visites institucionals, la darrera a la ciutat de Vigo.

L'Alternativa d'Unitat Popular ha pulicat avui, a través de les seves xarxes socials, una infografia on detallen tots aquests viatges, ja que són públics, i les despeses que generen es poden consultar a l'Open Data. Segons aquestes dades, la despesa total en viatges institucionals, sumant els transports i l'allotjament en hotels, s'enfila fins els 17.843€.
 

En el portal de transparència, a l'apartar de Contractes menors i privats hi apareixen un total de vuit viatges, efectuats entre els mesos d'octubre de 2019 i febrer de 2020. Tots els viatges efectuats entre els anys 2016 i el juny de 2019 es poden consultar al portal de transparència, i saber, així, on s'imputen les despeses.
 


Algunes despeses de l'assistència a Congressos, a Brusel·les i a Madrid, encara no es comptabilitzen a l'Open Data

El primer va ser a Brusel·les, a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats a la qual van assistir, segons la pròpia informació proporcionada per l'Ajuntament a través del seu servei de premsa, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i el regidor Moisés Rodríguez. D'aquest viatge, l'Open Data només registra les despeses de l'allotjament (1.437€) però no les del mitjà de transport.

Dies després, l'alcaldessa i les regidores Yolanda Ferrer i Mª Carmen Cebrián van assistir a la Conferència de Ciutats i Comunitats Amigables amb la Gent Gran, una despesa que al portal de dades obertes apareix com a "Congrés Gent Gran", coincidint amb les dates de la publicació de la notícia sobre la participació de Rubí a aquesta conferència, amb una despesa de 1.523€ en l'allotjament i 543€ en els bitllets d'avió.

Encara el mes d'octubre, l'equip de govern visitava la Fira Municipàlia de Lleida, acompanyats de la Síndica de Greuges Milagros Calleja, però la despesa d'aquest vitage no apareix registrada a l'Open Data.

Durant el mes de novembre, l'alcaldessa i el regidor Juan López van viatjar a la ciutat alemanya de Colònia, per visitar el 26è Congrés de l'Associació Internacional d'Instal·lacions Esportives i Recreatives, entre el 4 i el 7 de novembre, tal com apareix registrada la despesa al portal de dades obertes de l'Ajuntament. La despesa total d'aquest desplaçament va ser de 3.413€, 2.461 corresponents a l'Hotel i 952 als bitllets d'avió.

A finals de novembre, l'alcaldessa i els regidors Víctor García i Annabel Cuesta van assistir al 5è Congrés de Ciutats Amigues de la Infància, que es va celebrar al Congrés Caixa Fòrum de Madrid. El portal de transparència no recull aquest desplaçament.

La participació a la Cimera Mundial pel Clima de Madrid va costar 3.521€

Al desembre la ciutat de Rubí va ser una de les convidades a participar en la Cimera Mundial pel Clima que es va celebrar a Madrid, per explicar el projecte 50/50 que es duu a terme a les escoles de Rubí. A aquest desplaçament hi van assistir, com a mínim, vuit persones, tal com es pot veure en una publicació de les xarxes socials d'un dels assistents. En aquest cas, les despeses d'Hotel s'enfilen fins els 1863€: una d'elles correspon a un Hotel que no s'identifica a l'Open Data (847€) i l'altre és l'Hotel Vinicci (1016€), un luxós hotel de quatre estrelles. En aquest cas, el transport va ser amb AVE, amb una despesa total de 1658€.
 
El mes de desembre, RubiTV.cat va poder saber que l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i la regidora Yolanda Ferrer es trobaven de viatge en el moment que es va conèixer la notícia de la instal·lació d'un centre per atendre mares joves i adolescents en comptes d'un centre de menors estrangers no acompanyats a l'Hotel Terranova, un viatge que, com consta a l'Open Data, va ser a Màlaga i Sevilla, amb una despesa total de 1.288€ (610€ d'hotel, a l'Hotel Sevilla; i 678€ d'avió).

Ja al 2020, membres del govern de Rubí han viatjat en tres ocasions: la primera, a Madrid, per participar a la fira Fitur i presentar el projecte de soterrament de les línies d'alta tensió de Can Fatjó (3.069€ entre hotel i avió); a París, per presentar el projecte 50/50 a la Cimera pel clima ChangeNow (1.520€) i a Vigo, on van visitar la ciutat per conèixer un projecte d'art urbà, i també com a convidats d'honor a l'entrega de premis Sofia Novoa (1.619€).

Gairebé la mateixa despesa en cinc mesos que en tres anys i mig, segons les dades públiques a la web de l'Ajuntament

Per aquest mes de març, segons consta en l'agenda institucional de l'alcaldessa que és pública, hi ha dos nous viatges: un a la Cerimònia del Pacte dels Alcaldes i l'esdeveniment del Pacte Europeu pel Clima - que havia de celebrar-se el 4 de març però que es va cancel·lar el 2 de març -, a Brusel·les; i un altre al Congrés de les Ciutats Educadores que se celebrarà entre l'11 i el 13 de març a Sevilla.

Sumant totes les despeses, i a falta de comptabilitzar dos d'aquests viatges que encara no apareixen al portal de transparència (les despeses en transport a Brusel·les a l'octubre i l'assistència al Congrés de Ciutats Amigues de la Infància, que l'any 2018 va ser d'uns 1.500€), l'equip de govern ha gastat 17.843€ en viatges institucionals en cinc mesos, des de l'octubre fins el mes de febrer. Segons la infografia de l'AUP, encara hi ha un altre viatge previst a Finlàndia.

Sempre segons les dades publicades al portal de transparència de l'Ajuntament, durant l'any 2016 els membres del govern i alguns tècnics municipals van gastar 12.574,55€ en viatges institucionals, mentre que el 2017 només consten 3.788€ i el 2018, 5.071,22€. Durant la primera part del 2019, consten 1.339€ de despesa en viatges, tots dos encara "pendents aprovació justificació amb factures".

Això fa un total de 22.773,48€, és a dir. només 4.000€ més que la despesa que s'ha pogut comptabilitzar fins ara a través del portal Open Data, és a dir que en cinc mesos, l'equip de govern actual gairebé ha igualat la despesa en viatges institucionals que es van efectuar en tres anys i mig.