«Incertesa i preocupació»: els motius dels comerciants xinesos per tancar durant aquest mes

El president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, Lam Chuen: "Sembla que el govern espanyol no s'hagi assabentat del que passa"

Diversos establiments de Rubí, regentats per xinesos, estaran tancats durant el mes de març
Diversos establiments de Rubí, regentats per xinesos, estaran tancats durant el mes de març | Marta Casas
12 de març del 2020
Actualitzat a les 10:42h
Durant la darrera setmana diversos establiments regentats per catalans d'origen xinès han abaixat les seves persianes per agafar unes setmanes de vacances fins a final de març o principis d'abril, tal com ha passat a diversos bars i comerços a Barcrelona. A diversos municipis del Vallès, com Rubí, Terrassa i Sabadell hi ha ha botigues, bars i basars que ja fa uns dies que han tancat, i alguns d'ells han explicat que ho faran aviat. D'altres han optat per atendre els clients usant una mascareta, per tal de prevenir possibles contagis de coronavirus.
 

Diversos establiments de Rubí tancats durant el mes de març Foto: Marta Casas

 

Locals d'asiàtics tancats a Sabadell Foto: Albert Hernàndez



Guan-Ye, restauradora de Rubí, diu que sabia que alguns dels seus compatriotes tancarien les seves portes, però ella ha decidit mantenir el seu bar obert i posar-se una mascareta per servir, en part "perquè en les darreres setmanes he notat una baixada de clients". La setmana que ve tancaran el bar, i aprofitaran per fer-hi algunes reformes.

En Yao, propietari d'un basar, també diu que ha tancat perquè "prefereixo perdre uns diners durant uns dies que no pas que algú es vegi afectat per tota aquesta situació".

"Sembla que el govern espanyol no s'ha assabentat del que passa"

RubiTV.cat ha pogut parlar amb Lam Chuen, portaveu de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, que ha explicat els motius pels quals molts ciutadans asiàtics estan tancant durant aquest mes els seus comerços."Hem seguit tota l’evolució del coronavirus a la Xina, i coneixem molt bé com es pot contagiar i què pot passar". Amb tot el que ha succeït a Europa, i especialment a Itàlia, i "escoltant el que diu i que comunica el govern espanyol ens crea molta incertesa i preocupació", ha assenyalat Lam Chuen.

La decisió d'aquests ciutadans que regenten els comerços que han decidit tancar o atendre amb mascaretes no és consensuada, ni tampoc ordenada pel govern xinès, sinó que respon més a una qüestió de "responsabilitat" davant de les mesures i la informació que transmet el govern espanyol, ja que "fa recaure tota la responsabilitat en el Ministeri de Salut, i aquest diu que això, a la vegada, recau en cada espanyol", ha lamentat Chuen. "No es només una competència del ministeri, sinó que afecta tota la societat, i s’hi haurien d’implicar tots”, afegeix.
 

"Després de l’experiència a la Xina i a Itàlia, sembla que l'estat espanyol encara no s’ha assabentat del què passa", ha reblat Chuen, que també ha criticat la informació que proporciona el govern amb l’objectiu de no crear alarma social. "Aquest senyor –en referència a Fernando Simón, director del Centre d'Alertes Sanitàries i Emergències Sanitàries– és molt simpàtic, però en aquestes qüestions s’ha de ser seriós".

La informació que es dona, a més, "ha d’anar acompanyada de mesures", ha manifestat Chuen, que creu que el que genera més preocupació als ciutadans d’origen xinès és "el descontrol i la falta de vigilància: una persona que està en quarantena, és totalment lliure de fer el que vulgui, i ningú creu que es quedi tancada a casa durant els dies que faci falta". Això vol dir que "una persona que pot tenir el virus pot sortir a prendre un cafè o una cervesa i contagiar tot el seu barri, perquè no hi ha cap vigilància ni control", ha comentat. Això crea "inquietud, por i preocupació per a tota la societat".

Tal com ha continuat relatant Chuen, l’estat espanyol no ha fet cap mena de control als aeroports, on estan aterrant constantment ciutadans, per exemple italians, que abans d’haver de recórrer a mesures com el confinament de tot el país, tampoc ha fet res. "Nosaltres ens preocupem per la ciutat, per Catalunya, i per Espanya, i és que aquests governs no han pres cap mesura, i ho deixen a la responsabilitat de cadascú".

"Si tu regentes un bar i saps que qualsevol persona que entri pot estar contagiada amb el virus, prendre't unes vacances és el més raonable", ha conclòs Chuen, que també ha assegurat que seguiran atents a les novetats però que "analitzant el que diu el govern, més que tranquil·litzar, genera més inquietud o por".