Els Sindicats del Lloguer: «Si el govern espanyol no aplica mesures, les aplicarem nosaltres»

Parlem amb Carlos Aguila, membre del Sindicat de Rubí, que explica que ja han detectat un cas d'una persona afectada per un ERTE i que pot tenir dificultats per pagar el lloguer

Els Sindicats del Lloguer exigeixen mesures al govern espanyol
Els Sindicats del Lloguer exigeixen mesures al govern espanyol | Marta Casas
18 de març del 2020
Actualitzat a les 20:07h
Les mesures anunciades per Pedro Sánchez per fer front a la crisi del coronavirus en matèria d’habitatge no han deixat satisfet tothom. En concret, a totes aquelles persones que paguen un lloguer i que en aquests dies poden veure reduïts els seus ingressos a causa d’acomiadaments o Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, que ja afecten més de 27.000 treballadors a Catalunya.

Hem parlat amb un membre del Sindicat del Lloguer de Rubí, Carlos Aguila, que ha explicat el seu punt de vista sobre les mesures impulsades pel govern espanyol en relació amb l’habitatge, i que només contempla la suspensió de pagaments d’hipoteques per a persones que vegin reduïts els seus ingressos a causa de la crisi del coronavirus, però no per a les persones que viuen de lloguer. El govern de la Generalitat ha anunciat avui una moratòria en el pagament del lloguer d'habitatges protegits.

Carlos Águila ha explicat a RubiTV.cat que el Sindicat del Lloguer de Rubí ja ha tingut coneixement d’una persona que s’ha vist afectada per un ERTO i que viu en un pis propietat d’un fons voltor. “Sabem que no existirà aquesta solidaritat per part dels fons voltor, però estem demanant, igualment, que hi hagi suspensió de lloguers a través de la plataforma change.org, ja que per les mesures del coronavirus tampoc ho podem fer d’una manera que no sigui virtual”.

La campanya, impulsada pel sindicat de llogaters de Catalunya i de Madrid, alerta que “si no s’implementen les polítiques socials adequades per fer front a la crisi del coronavirus, estem en risc de caure en una nova crisi immobiliària”, i per això adrecen la seva exigència de suspensió dels lloguers i els subministraments bàsics de la llar per a aquelles persones que perdin els seus ingressos durant la crisi. La petició també destaca que Espanya és “un dels estats d’Europa on més percentatge dels nostres ingressos es dedica al pagament de la vivenda, cosa que ja estava ofegant econòmicament moltes famílies”. 

Els sindicats del lloguer adverteixen: “si el govern espanyol no aprova aquestes mesures, serem nosaltres qui les posarà en pràctica, perquè si una cosa tenim clara, és que aquesta crisi no la pagarà el poble, com va passar el 2008”.

“La majoria de desnonaments ara mateix són per impagaments en el lloguer, no en la hipoteca”

Aguila recorda que aquest any els ajuts al lloguer s’han reduït molt dràsticament, i no per manca de necessitat sinó per un canvi de criteris i una reducció pressupostària per part del Ministeri de Foment. “Això abans del coronavirus, és a dir que ja implica que hi havia molts llogaters que van perdre el reforç que tenien amb les prestacions permanents, i estaven lluitant perquè se’ls tornés a reconèixer el dret”. I tot això, afegeix Aguila, “en un context de bombolla on els lloguers estan molt alts, amb un creixement del 38% en els darrers cinc anys”. 

Així, és molt probable que amb la reducció dels ingressos a causa de la pèrdua de feina amb les mesures del coronavirus, els llogaters hagin d’endarrerir-se en el pagament del lloguer o deixar de pagar-lo. “L’actual normativa habilita a fer una demanda per impagament o endarreriment en el primer mes, cosa que pot provocar que els llogaters siguin desnonats de les seves cases, de fet, la majoria de desnonaments que es donen ara mateix són per impagaments del lloguer, no d’hipoteca”, explica Carlos Aguila. I tot plegat, a més, sense poder accedir a un altre lloguer perquè la mesa d’emergència està “col·lapsada”, i l’espera d’un pis és per més enllà d’un any.

Pel que fa a l’Ajuntament, l’única opció que tenen els llogaters de Rubí que es vegin afectats és demanar una prestació econòmica d’urgència especial, que es gestiona a Proursa (Promocions Urbanes de Rubí SA) amb pressupost de la Generalitat i que serveix per fer front a algun impagament puntual. “El problema que hi veig és que, probablement, es trobin amb el mateix que les persones que reben un ajut, és a dir, que no se’ls pugui concedir aquesta prestació d’urgència perquè el pressupost estigui esgotat”, amb la qual cosa Aguila creu que la Generalitat hauria d’incrementar el pressupost en aquesta matèria, fent modificacions pressupostàries al Pressupost de 2017 encara vigent i, alhora, que el govern espanyol estableixi la suspensió - o moratòria, com en el cas de les hipoteques - dels lloguers mentre duri la crisi del coronavirus. 

“Hi ha poques opcions més a banda d'una dotació econòmica d'urgència, ja que tot i que l’Ajuntament de Rubí, via Proursa, dona ajuts puntuals al lloguer en els casos d'emergència a través dels Serveis Socials o del programa 60/40 de l’Agència Catalana de l’Habitatge, és difícil fer mesures noves fora del que ja està conveniat amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya”, lamenta Aguila.