Les mesures que proposa Cecot als ajuntaments per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus

Rubí ja ha establert una moratòria en el pagament dels impostos municipals, però no ha impulsat cap mesura d'ajut al comerç o el teixit empresarial

Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot
Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot | Cecot
Redacció
19 de març del 2020
Actualitzat a les 10:47h
La patronal Cecot ha emès un comunicat en què proposa un seguit de mesures urgents i extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del coronavirus adreçades a l'administració local, per tal d'ajudar el teixit empresarial ubicat en el territori, bàsicament autònoms, microempreses i primes.

La primera demanda és ajornar els pagaments de tots els impostos fins que hagi passat la situació de pandèmia i es doni temps a normalitzar l'activitat. La segona, també relativa a les taxes, demana que es redueixin tant la de residus com la de terrasses, amb bonificacions per a totes les activitats que acreditin que han paralitzat la seva activitat en els centres de treball, incloent-hi totes les que han pres mesures de teletreball. Algunes d'aquestes mesures ja s'han impulsat en els quatre grans ajuntaments de la comarca del Vallès Occidental: a Rubí, s'ha aturat el pagament de tots els tributs municipals; Sabadell ha ampliat el termini per al pagament de l'IBI i la taxa d'escombraries; a Terrassa s'ha establert la moratòria del pagament de les taxes municipals i s'ha demanat als propietaris una moratòria en el cobrament dels lloguers a canvi d'una reducció de l'IBI; i a Sant Cugat s'ha obert una línia d'ajuts al comerç local per compensar el pagament d'aquestes taxes.

Amb relació a l'Impost d'Activitats Econòmiques, Cecot demana que se subvencioni aquest impost a les empreses que acreditin que han hagut de paralitzar la seva activitat, i també que se'ls subvencioni l'IBI. Aquesta és una mesura que encara no s'ha especificat en cap dels quatre ajuntaments de la comarca.

Finalment, i respecte al cobrament dels lloguers, Cecot demana subvencionar l'IBI d'aquells propietaris que tinguin finques arrendades i que puguin acreditar que han fet una moratòria en el cobrament; moratòria que s'està reclamant des dels Sindicats del Lloguer de Catalunya.