ERC proposa nou mesures per reduir l'impacte econòmic del coronavirus a Rubí

La formació republicana "es posa a disposició del govern i de la ciutadania" per ajudar a gestionar la situació

ERC proposa nou mesures per reduir l'impacte econòmic del coronavirus
ERC proposa nou mesures per reduir l'impacte econòmic del coronavirus | ERC Rubí
19 de març del 2020
Actualitzat a les 16:00h
Esquerra Republicana de Rubí ha emès un comunicat en què es posa “a disposició de l’equip de govern i de la ciutat per tot allò que puguem aportar”, i desgrana una bateria de propostes en matèria econòmica per fer front a la crisi del coronavirus. El grup municipal, a més, demana “valentia i agilitat” a l’hora de prendre les mesures oportunes per a tots aquells ciutadans que s’han vist afectats per la situació, i tot i que valora “molt positivament” les mesures ja adoptades” - per exemple, l’ampliació del fons de contingència, que ERC ja va demanar en la reclamació als Pressupostos municipals de 2020 -, encoratja a “anar més enllà”. 

Així, els republicans proposen, en primer lloc, suspendre temporalment les quotes dels serveis municipals no prestats mentre s’allargui l’estat d’alarma, com ara les escoles bressol i les escoles d’art i disseny i de música, una mesura que ja s’està aplicant en alguns ajuntaments, com ara el de Sabadell, i també el de Terrassa. En aquest sentit, l’Ajuntament ha confirmat a RubiTV.cat que a hores d’ara, “estem pendents d’alguna reglamentació de caràcter més general que provingui del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i que englobi aquesta problemàtica que afecta tot l’ensenyament reglat, no només les escoles bressol, art i música”, expliquen des del Servei de Comunicació municipal. Recordem que avui mateix, el conseller Josep Bargalló ha confirmat que Educació preveu que el confinament pugui anar més enllà de les dues setmanes previstes inicialment.

ERC també proposa, en la línia de les demandes dels Sindicats del Lloguer de Catalunya i Madrid, que l’Ajuntament de Rubí obri una línia d’ajuts al lloguer per a famílies que puguin acreditar la reducció d’ingressos provocada per l’estat d’alarma, una  mesura que ja va anunciar l’Ajuntament de Sant Cugat el passat dilluns.

Per tal de garantir que no es “trenqui la cadena de pagaments”, els republicans demanen que s’avancin a compte els pagaments a proveïdors de serveis i obres amb contractes vigents amb l’Ajuntament, i també continuar la contractació pública d’obres i serveis previstos per a l’exercici 2020. Amb relació a les obres, ERC també demana prorrogar, sense cost, les llicències d’obres que s’hagin vist afectades pel coronavirus. L’Ajuntament de Rubí va decretar la suspensió de totes les obres municipals el passat diumenge.

En la línia de les propostes que ha adreçat la patronal Cecot als ajuntaments, Esquerra demana obrir una línia d’ajuts destinats a cobrir la quota de l’IBI i la part proporcional de l’impost de recollida de residus per al petit comerç que hagi estat tancat durant l’estat d’alarma. L’Ajuntament ha explicat a RubiTV.cat que està “en contacte permanent” amb Comerç Rubí i el Mercat Municipal i que, per ara, la mesura que s’ha adoptat és suspendre les taxes d’ocupació de la via pública de bars i terrasses mentre no es puguin utilitzar, i que “s’estan valorant mesures econòmiques un cop passi l’emergència”, però “cal estudiar primer les opcions que ofereixin els governs autonòmic i estatal per tal de complementar-les adequadament”.

En aquest sentit, ERC també considera que s’hauria de posar suport tècnic municipal que centralitzi tots els ajuts econòmics de les diverses administracions destinats a famílies i empreses, i que cal l’elaboració d’un Pla de Reactivació Econòmica Local, que proposa que es comenci a treballar ja, per la via telemàtica, formant una taula de dinamització econòmica i establint un calendari de treball.

Finalment, els republicans proposen que el servei de bus s’adapti a la demanda particular. Ara per ara, el servei de bus ha reduït la freqüència de pas en pràcticament totes les línies, a més de la capacitat d’ocupació dels vehicles.