VÍDEO i FOTOS Així és un dels controls de cap de setmana dels Mossos per evitar desplaçaments

La policia catalana en desplega 200 per tot el territori

El control dels Mossos al peatge de la Roca del Vallès
El control dels Mossos al peatge de la Roca del Vallès | Albert Hernàndez
Albert Hernàndez / Bernat Surroca
20 de març del 2020
Aquests últims dies, els Mossos han canviat la planificació i han intensificat el nombre de controls per evitar que la gent se salti l'estat d'alarma. De cara al cap de setmana, s'han organitzat controls a les carreteres per evitar que els ciutadans se'n vagi a la segona residència, especialment en aquells pobles "més turístics", com han confirmat fonts del cos a NacióDigital. 


La distribució dels agents s'ha fet per tot el territori, i un d'aquests ha estat al peatge de la Roca del Vallès, a l'AP-7, un dels eixos viaris de Catalunya. Diverses dotacions del cos, entre vehicles i agents, estan distribuïts per la infraestructura controlant la sortida de vehicles, la majoria camions. Tot i que, com precisen fonts dels Mossos, s'han interposat denúncies a persones que han volgut escapar de la ciutat. 

"Jo no sabia", "Pensava que" i al voltant d'aquests arguments són els que s'han trobat els agents, un cop fan abaixar la finestra del pilot i es troben, per exemple, una família o, fins i tot, una única persona. 

Tot plegat, sota una estricta vigilància que passa per diversos filtres i finalment, en cas de no estar justificat el viatge, els policies fan girar cua als vehicles, un cop havent sobrepassat escassos metres del peatge vallesà. 
 

Hi ha diversos vehicles de la policia catalana Foto: Albert Hernàndez


200 controls

"No és un cap de setmana normal", remarquen des de la policia catalana. El comissari de Mobilitat, Joan Carles Molinero, ha xifrat en 200 els controls que es faran entre aquest divendres i diumenge.

Es volen evitar imatges com les del cap de setmana passat, en què moltes famílies van aprofitar per anar a la Cerdanya o al Pallars, malgrat les advertències de les autoritats, que reclamaven quedar-se a casa per evitar la propagació del virus. "Les instruccions estan clares. Només es pot sortir de casa per qüestions molt concretes", recorden els Mossos. Aquestes són anar a comprar productes bàsics o medicaments, anar a treballar, a cuidar persones en situació de dependència o a passejar el gos.

En les últimes 24 hores, ja han presentat 1.329 denúncies contra gent que s'ha saltat l'estat d'alarma. Saltar-se les restriccions pot tenir conseqüències, més enllà de les sanitàries. Les sancions poden anar des dels 100 euros en casos lleus fins als 600.000 euros o penes d'un any de presó en els casos més greus o reincidents.
 

Un agent identificant un vehicle Foto: Albert Hernàndez


"Que la gent no busqui excuses"

Aquest diari ha tingut coneixement de diversos ciutadans que aquests últims dies s'han trobat amb controls de la policia catalana, que els han reclamat els motius pels quals estaven al carrer i no a casa seva. "Que la gent no busqui excuses", adverteixen des del cos. I és que en les últimes hores els controls que hi ha pel carrer per evitar que la gent surti de casa s'han trobat amb situacions sorprenents, com ara un home que volia sortir per passejar una cabra a Palafrugell.

Davant d'això, els Mossos demanen "responsabilitat i solidaritat" a la ciutadania i complir amb les mesures extraordinàries del confinament, que podrien allargar-se més dels catorze dies decretats en un principi. En cas de dubte sobre què es pot fer i què no, Protecció Civil publica periòdicament un document amb preguntes i respostes. 
 

Un dels efectius policials al peatge de la Roca Foto: Albert Hernàndez


El Govern demana un confinament total

En l'actual situació, que aviat pot comportar el col·lapse del sistema sanitari a Catalunya, la Generalitat continua reclamant que el confinament ha de ser total, i no s'ha de permetre tampoc anar a treballar si no per una feina essencial. Aquest cap de setmana, el Govern preveu que el sistema de salut entrarà en "estrès màxim". 

Confinar aquells territoris on hi ha més casos del virus és una opció que han pres la majoria dels països que lluiten contra el coronavirus, com ara la Xina, Corea del Sud o Itàlia. Tot i això, ara com ara, el govern espanyol no contempla aquesta idea, tot i que tampoc la descarta en funció de com avanci la pandèmia. A dia d'avui, l'estat s'encamina cap als 20.000 contagiats i aviat superarà els 800 morts.