Una noia de Rubí, atrapada a Nova Zelanda: «L'ambaixada em va recomanar comprar una tenda de campanya»

La Laia Díez havia de tornar el 22 de març però li han cancel·lat diversos vols i no sap com tornar a casa

Una noia de Rubí, atrapada a Nova Zelanda
Una noia de Rubí, atrapada a Nova Zelanda | Montserrat Guixé
22 de març del 2020
Actualitzat a les 20:28h
Segon cas d'una jove de Rubí atrapada fora de les fronteres espanyoles i sense solucions per part de l'ambaixada. Es tracta de la Laia Díez, que es troba a Nova Zelanda, on va viatjar amb la intenció de passar-hi un mes de vacances. Havia de tornar aquest diumenge, 22 de març, però fa uns dies li van escriure per canviar-li la data del vol, sense més novetats. Va contactar amb l'ambaixada espanyola per veure què podia fer, i la resposta que li van donar va ser la mateixa que a tots els espanyols que han denunciat casos similars: que agafés un vol com més aviat millor, i que si es volia quedar, li arreglarien el visat.

Un cop aconseguida una nova data per volar, el 19 de març, li van comunicar que el seu viatge quedava cancel·lat, li van retornar els diners i no li van donar cap més opció. En tornar a contactar amb l'ambaixada, i després de repetir-li que intentés comprar un vol com més aviat millor o arreglés el visat per quedar-se, la Laia va manifestar la seva preocupació: "No tinc casa aquí, si em quedo i posen la gent en quarantena, què faig?". La resposta de l'ambaixada va ser que "si no tenia diners per pagar-se una habitació aquí, em comprés una tenda de campanya i me'n vagi a viure a un càmping".

Ahir al matí, la Laia va tornar a l'aeroport d'Auckland a intentar resoldre la situació, i va poder comprar un altre vol que havia de sortir a primera hora, però a l'hora de fer el check-in es va trobar que no la van deixar embarcar "perquè les fronteres en trànsit estan tancades", només deixaven entrar a la gent que es volia quedar a Sidney. Tot i això, i en veure com estaven autoritzant a altres persones amb passaport europeu a viatjar en trànsit, demana un altre vol però li responen que està tot ple.

"Per sort ha contactat amb mi un noi via Facebook, que es troba en la mateixa situació que jo, i estem aquí els dos junts intentant comprar un vol per tornar". El noi ensenya el preu del vol: 3.600 €. "Vols que desapareixen, que no sabem si el comprarem i ens els cancel·laran...".

La Laia explica, a través del seu Instagram, que hi ha uns quaranta espanyols a Nova Zelanda que es troben en la mateixa situació i sense saber què fer. "Tot apunta que aquí aviat començaran a complicar-se les coses, i tancaran fronteres i aleshores sí que ja no podrem sortir", diu, i demana que si algú els ajudi.

L'ambaixada segueix sense donar solucions, i la situació empitjora a Nova Zelanda

En un nou vídeo publicat avui a través del seu Instagram, que segueixen sense tenir cap novetat sobre la possibilitat de sortir de Nova Zelanda, mentre la situació allà s'està complicant, ja que es passarà aviat de l'estat d'alarma 2 al 3, cosa que significarà que hi haurà mesures més restrictives de circulació, i tancaran els càmpings i els hostals, així com els hotels.

La Laia lamenta que l'ambaixada no hagi donat cap solució al grup d'espanyols, que ja són prop d'un centenar. "Molts teníem vols i ens l'han acabat anul·lant, i els pocs que tenen vols tenen por d'agafar-lo perquè no es volen quedar penjats enmig del camí fent alguna escala". Els vols, a més, s'estan encarint per moments, i els més barats ja s'acosten als 4.000 dòlars, i tot sense tenir seguretat que s'acabaran cancel·lant o que arribaran al seu destí. "És horrible".

"Ara mateix volem trobar un lloc segur on quedar-nos, no pot ser que l'ambaixada espanyola ens deixi penjats i no ens doni cap solució", diu la Laia, que a més assegura que s'estan plantejant l'opció d'anar-hi i quedar-s'hi a dormir. De moment, la Laia ha pogut trobar un hotel per quatre dies. A partir d'aquí, "ens haurem de buscar la vida, és una qüestió de supervivència".