Amics de la Gent Gran posa en marxa la campanya #TrucadesContraelSilenci

Una campanya per lluitar contra l'aïllament de la gent gran a causa del coronavirus

1200_1585125094_vellesa_foto_Adria_Costa_00524052019-_ACR1383
1200_1585125094_vellesa_foto_Adria_Costa_00524052019-_ACR1383 | Adrià Costa
Sergi Baixas
25 de març del 2020
Amics de la Gent Gran ha anunciat el llançament de la campanya "Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraelSilenci". Una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar, sensibilitzar i informar la societat per tal de "minimitzar l'aïllament -i les seves conseqüències-" que pateixen les persones grans durant la crisi provocada pel coronavirus.

L'entitat amb seu a Sant Cugat explica que la gent gran és en el focus de la crisi sanitària. Recalquen que de les 3.000 morts que ha provocat la malaltia a Espanya, el 95% són persones majors de 60 anys. Senyalen que les persones grans sovint viuen soles i/o tenen una xarxa social molt reduïda; i amb l'ordre de confinament actual provoca en molts casos que la soledat i sensació d'aïllament quedin agreujades en un escenari d'incertesa i angoixa.

Des d'Amics de la Gent Gran expliquen que, en aquest context, el telèfon s'ha convertit en un "gran aliat"; i per aquest motiu han engegat la campanya #TrucadesContraelSilenci per ajudar a millorar la situació".  Aquesta plataforma permet consultar informació per entendre les afectacions de la crisi actual a les persones grans; accedir a recursos per acompanyar-les; compartir missatges de suport que se'ls farà arribar; informar de situacions d'alta vulnerabilitat per poder orientar i ajudar aquests casos; i fer un donatiu per ampliar l'abast de l'entitat.

L'associació recull una guia realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’Equip Social de l’entitat, que inclou informació, consells i pautes per realitzar trucades de suport a persones grans durant aquesta crisi: recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, guió de trucada durant el confinament pel Covid-19 o un recull de recursos pràctics, entre d’altres. Amb aquestes trucades de seguiment, actualment més de 2.000 voluntaris, ofereixen un espai de confiança i suport emocional per tal de reduir-los l'ansietat i la preocupació en aquests dies.

El director gerent d'Amics de la Gent Gran, Albert Quiles, valora la campanya com una “oportunitat per estar al costat i solidaritzar-nos amb les persones grans en un moment de màxima complexitat” i destaca que la crisi actual ha visibilitat una problemàtica - la soledat i l’aïllament – que “pateixen milers de persones durant tot l’any”.

Amics de la Gent Gran

Una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social de les persones gran mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen emocionalment cada setmana, així com a través de la sensibilització de la societat. Durant el passat 2019, ha donat suport a 2.800 persones grans gràcies a la tasca desinteressada de 2.700 persones voluntàries i l’ajuda de 4.329 socis i donants. Aquesta acció social es desenvolupa a 56 municipis de tot l’estat.