Rubí es bolca en la lluita contra el coronavirus

Empreses, entitats i persones a títol individual treballen amb totes les eines que tenen a l'abast per contribuir a frenar la propagació del virus

Les viseres que ha fabricat en Víctor Lorenzo, de Rubí
Les viseres que ha fabricat en Víctor Lorenzo, de Rubí | Víctor Lorenzo
30 de març del 2020
Actualitzat el 01 d'abril a les 11:33h
Des que va esclatar la crisi del coronavirus, i davant la seva propagació, les administracions públiques han pres tota una sèrie de mesures per tal de protegir la població de la pandèmia, A Rubí ja s'han adoptat 15 mesures excepcionals, des de dos dies abans del decret d'estat d'alarma, que ha implicat un confinament de la població i noves normes de convivència. Arran de la situació, són múltiples les iniciatives que han sorgit des de particulars, entitats i empreses per mirar de contribuir, cadascú des del seu àmbit, en la lluita contra el coronavirus.

La primera iniciativa solidària que vam conèixer va ser la de l'empresa Robin Hat, que es dedica a la fabricació de capells quirúrgics, de destinar part de la seva producció a mascaretes, de forma altruista, per fer-les arribar al personal sanitari que ho necessités. Desenes de rubinencs es van sumar a aquesta iniciativa, però no només: cosidores d'Alcanar i de Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres, també van contribuir a la causa fabricant milers de mascaretes per a l'empresa, i aquest divendres, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, i la Marca Top Manta, també s'hi van adherir.

L'Ajuntament de Rubí, que ja va fer una donació de 200 metres de tela perquè poguessin cosir les mascaretes, també ha posat a disposició dels col·laboradors els serveis de l'Oficina de Serveis a l'Empresa de Rubí.



Una altra empresa de Rubí, LitoClean, dedicada a la descontaminació de sols, va donar un estoc de 5.000 guants de làtex que normalment fan servir els treballadors de l'empresa per als seus treballs de camp. L'empresa els va entregar a la Policia Local de Rubí perquè fossin distribuïts entre el personal sanitari que ho necessités.

La comunitat xinesa de Rubí recapta 8.000€ i compra material per donar-lo a l'Ajuntament

Aquesta setmana, la comunitat xinesa de Rubí ha tingut un gest molt aplaudit per part de la ciutadania, i és que un total de 51 propietaris de negocis d'origen xinès han fet un fons comú per fer una compra de material de protecció del coronavirus per donar-lo a l'Ajuntament de Rubí, per tal que el pugui distribuir entre el personal municipal, policia o treballadors i usuaris de les residències.

Molts d'aquests establiments xinesos van avançar-se als decrets que obligaven al tancament de bars i restaurants, primer; i el d'alarma, després, i van tancar els seus negocis ja a principis de març. El president de la Unió d'Associacions Xineses de Catalunya, Lam Chuen, va explicar-ne els motius a RubiTV.cat.
 

La comunitat xinesa de Rubí dona 8.000 € en material preventiu a l'Ajuntament Foto: Marta Casas



Els Coronavirus Makers: tecnologia d'impressió 3D al servei de la salut

Des de fa una setmana, les impressores 3D de Catalunya treuen fum per frenar el coronavirus. La comunitat maker s'ha bolcat en la fabricació de tota mena de material mèdic i de protecció, organitzant-se una gran xarxa de voluntariat per tal de proveïr els centres sanitaris amb més necessitat arreu de Catalunya. Rubí no ha estat aliena a aquest fenomen: fa uns dies coneixíem la iniciativa d'uns treballadors de Contiental per fabricar tota mena d'elements de protecció amb les seves impressores 3D, cadascú des de casa seva.

Les empreses també s'han sumat a aquesta xarxa de col·laboració, i per partida doble: és l'exemple de RUBI-Germans Boada ja ha fet entrega de milers de mascaretes al Consorci Sanitari de Terrassa i també s'ha posat a produir viseres per a pantalles protectores amb la seva tecnologia d'impressió 3D.

L'entitat Les Anades d'Olla, l'encarregada del Bòjum de Rubí, també s'ha sumat als Coronavirus Makers i ha habilitat una adreça de correu (contribumakers@gmail.com) per a tota aquella gent que disposi d'una impressora 3D i vulgui col·laborar en la producció de pantalles sanitàries i manetes per obrir portes.

 

Makers "autònoms"

A banda d'empreses i de treballadors que s'han organitzat per fabricar aquests materials, també hi ha casos de persones que s'hi van unir de manera "autònoma", tot i que també ho fan de manera organitzada a través dels Coronavirus Makers i els múltiples grups de Telegram que han sorgit per la qüestió.

RubiTV.cat ha pogut parlar amb un d'ells, en Víctor Lorenzo, un estudiant de PFI-PTT d'Informàtica a Sant Cugat de 17 anys. En Víctor disposa de tecnologia 3D i es va sumar a la iniciativa Coronavirus Makers per poder contribuir a la lluita contra el coronavirus, i ha fet arribar a aquest mitjà algunes imatges del material que està fabricant a casa seva, i un petit vídeo demostratiu.
 

En Víctor va explicar com s'estan organitzant aquests makers que produeixen material sanitari. Fabriquen els elements necessaris a casa, i quan les recullen, les porten a un node, ubicat a Castellar (en el cas del seu grup), on es munta la pantalla de metacrilat, les desinfecten i les reparteixen entre els hospitals o residències que ho necessitin. Tot plegat es coordina a través de grups de Telegram on hi ha personal sanitari, makers, dissenyadors... i que només al de Barcelona ja s'hi han inscrit més de 2.400 persones.
 

La impressora 3D d'en Víctor Lorenzo fabrica suports per a viseres protectores Foto: Víctor Lorenzo


Creixen les xarxes de solidaritat i suport mutu

Des dels primers moments del tancament de les escoles a Catalunya, i de l'estat d'alarma decretat arreu de l'estat espanyol, la ciutadania de Rubí ha respost amb solidaritat i suport mutu, fent oferiments individuals a través de les xarxes socials, primer; i a través de xarxes més organitzades, després. Les iniciatives de l'esplai L'eixam, l'Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal i el CRAC han sumat els seus esforços per tal de garantir l'atenció de totes les persones que ho necessitessin.