La Cecot demana que s'ampliï el termini de presentació dels ERTO davant el col·lapse del sistema

Reclama posar "tots els recursos tècnics i humans" perquè els treballadors puguin cobrar el subsidi d'atur com més aviat millor

Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot.
Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot. | Cecot
Redacció
03 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:40h
La patronal Cecot va adreçar ahir una carta a la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, per sol·licitar una ampliació del termini de presentació dels ERTO, que actualment és de cinc dies, després que les empreses, i especialment les gestores, han informat l'organització empresarial que estan tenint moltes dificultats a l'hora de tramitar-los mitjançant el Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat.

El sistema s'ha col·lapsat i impedeix la correcta presentació de sol·licituds, especialment en el registre del SEPE, i la majoria de transmissions que es realitzen són retornades sense tramitar. Davant la situació, la Cecot considera "primiordial" donar resposta a empreses, treballadors i autònoms afectats per l'emergència sanitària de la Covid-19 i demana que el Ministeri faci el possible per agilitzar un procés "que ha de vetllar per donar tranquil·litat als treballadors en aquests dies tan difícils".

Les persones que s'han vist afectades per un ERTO esperen de les empreses i les  gestores una gestió correcta en la tramitació del cobrament del seu subsidi d'atur. "No podem frustrar unes expectatives que són justes", diu la patronal.

Antoni Abad, president de la Cecot, ha reiterat aquesta demanda, que ja va adreçar a la Ministra de Treball el passat 23 de març, reclamant que es posessin "tots els recursos necessaris, tant tècnics com humans" per agilitzar la tramitació dels expedients i que els treballadors rebessin el subsidi d'atur com més aviat millor perquè "no acusessin la manca de liquiditat per a les seves despeses essencials".

Les dificultats en la tramitació podrien fer que els treballadors afectats per un ERTO cobressin la nòmina més tard del 10 d'abril

Aquest migdia, la Cecot ha alertat que, arran de la caiguda del sistema de tramitació del SEPE, els treballadors que s'han vist afectats per un ERTO podrien cobrar la nòmina més tard del 10 d'abril. Avui és el darrer dia per presentar la documentació necessària, i el SEPE té deshabilitada la plataforma i està fora de funcionament.

Així, els terminis per presentar l'ajornament de quotes a la Seguretat Social de les empreses, que acaben el 10 d'abril (en algunes poblacions, el 8, ja que el 9 i el 10 són festius) són impossibles d'acomplir, cosa que podria comportar sancions per a les empreses.

La Cecot denuncia que aquest incompliment és provocat per la mateixa administració, "que no ha aportat els recursos suficients". "Veient els problemes de tramitació, no facilita l'ampliació de terminis perquè els treballadors puguin cobrar les seves prestacions el 10 d'abril", adverteix la Cecot.