El canvi radical de l'Hospital General de Catalunya per donar suport a la crisi del coronavirus

El 17% de la plantilla del centre privat santcugatenc està de baixa per contagi

Imatge de l'entrada a l'Hospital General de Catalunya
Imatge de l'entrada a l'Hospital General de Catalunya | ACN
Redacció
03 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:26h
L'Hospital General de Catalunya, ubicat a Sant Cugat del Vallès, és un dels centres privats del país que en els darrers dies ha experimentat una profunda reconversió en el seu funcionament per donar resposta a la crisi sanitària provocada pel coronavirus.

La delegada de CCOO a l'equipament, Isabel Zapata, explica a l'ACN que l'Hospital General s'ha convertit en un "hospital brut", és a dir, que tota l'activitat se centra íntegrament a atendre malalts de Covid-19; la majoria, diu, provinent de la Conca d'Òdena. Zapata apunta que hi ha quasi 300 ingressats amb el virus i assenyala que el centre s'ha "reestructurat" per poder-los atendre. "Hem triplicat la capacitat de la UCI, ara hi tenim 39 pacients, i l'activitat ordinària s'ha derivat a la Clínica del Vallès", indica.

L'activitat de l'hospital privat s'ha capgirat completament des que el passat 21 de març Salut anunciés que 180 llits de l'Hospital General de Catalunya es destinarien a pacients coronavírics procedents del brot de la conca d'Òdena, per donar suport a l'Hospital d'Igualada.

La reestructuració

"El primer que vam fer va ser derivar tota la nostra activitat ordinària a l'altre centre que tenim a la comarca, la Clínica del Vallès", explica Zapata. D'aquesta forma es van poder reestructurar totes les plantes per atendre pacients amb coronavirus i ampliar la UCI del centre passant de 10 a 37 llits.

Per altra banda, Zapata assegura que a hores d'ara no tenen dèficit de respiradors, fins i tot apunta que tindrien capacitat per assumir més pacients crítics perquè els respiradors que hi ha als quiròfans "no s'estan fent servir". A més, assenyala que s'han pogut mantenir un quiròfan net amb un circuit diferenciat per a possibles emergències.

Personal contagiat

Un dels principals problemes del centre és la manca de recursos humans. La delegada de CCOO confessa que el 17% de la plantilla es troba de baixa "perquè s'ha contagiat". Recorda que a l'hospital i treballen 1.100 professionals i que últimament estan "desbordats" veient-se obligats a doblar o triplicar les jornades sense poder descansar. Zapata assegura que la direcció no els exigeix aquest esforç, però diu que el sentit del deure els porta a fer-ho perquè els pacients necessiten atenció. 

"No arribem a la situació de col·lapse perquè tothom està fent més del que pot i perquè s'estan habilitant hotels", subratlla Zapata. Per tot plegat explica que han demanat a l'empresa "una compensació econòmica".

Preocupació pel material

La delegada de CCOO també s'ha referit als equips de protecció i ha dit que l'empresa va fer una "bona previsió". Tot i que assegura que ara disposen de material suficient, avisa que la situació és "fluctuant". Per exemple, comenta que fa dues setmanes no disposaven de bates impermeables i van decidir adaptar unes bosses d'escombraries. Zapata reconeix que estan preocupats pel que pugui passar en el futur i per això diu que intenten allargar els equips de protecció "durant tot un torn sencer".

En aquest mateix escenari es troben altres centres de la comarca com MútuaTerrassa. El sindicat CCOO en aquest hospital, ha instat la direcció del centre a garantir els requeriments mínims i ha advertit que en cas que això no es compleixi "podria emprendre accions legals".