Obert el termini perquè els autònoms afectats pel coronavirus demanin ajuts

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert una línia de 7.5 milions en ajudes d'un màxim de 2.000 euros per afectat

Obert el termini perquè els autònoms afectats pel coronavirus demanin ajuts
Obert el termini perquè els autònoms afectats pel coronavirus demanin ajuts | Marta Casas
Redacció
06 d'abril del 2020
Els autònoms afectats pel corobavirus ja poden demanar els ajuts que va anunciar a mitjans de març el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. L'ajut, un pagament únic de fins a 2.000 euros el poden so·licitar tots aquells treballadors autònoms que hagin patit una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació degut a la crisi del coronavirus.

Es tracta d’una prestació econòmica de fins a 2.000 euros, que podran percebre sempre que figurin d’alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d’altres fonts alternatives d’ingressos. Aquest ajut compta amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i preveu beneficiar uns 4.500 autònoms.

Per accedir a aquest ajut, els treballadors autònoms -persona física- hauran d’estar donades d’alta al règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA), i amb domicili fiscal a Catalunya.

També hauran d’acreditar pèrdues econòmiques en el mes de març de 2020 en comparació amb el mateix mes de març de l’any passat.

En el cas dels autònoms amb una antiguitat al RETA inferior a un any, la comparació es farà amb la mitjana de la facturació mensual des de la seva alta.
 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies atorgarà aquest ajut pel procediment de concurrència competitiva fins a l’exhauriment de la partida pressupostària, de 7.5 milions d'euros. Aquesta prestació serà incompatible amb qualsevol altre ajut destinat a la mateixa finalitat.

Per obtenir més informació sobre aquest ajut, es pot acudir al telèfon 93 228 57 57, el correu treballautonom.tsf@gencat.cat o el web https://treball.gencat.cat/ca/ambits/autonom .

Preguntes amb resposta dels ajuts als treballadors autònoms

 Quan es podrà demanar? Del 6 d'abril al 5 de maig del 2020. 

 Per quin canal? Telemàtic en l’enllaç que trobareu al web treball.gencat.cat/ca/ambits/autonom/.
 
 És un únic pagament? Sí, de fins a un màxim de 2.000 euros.
 
 Ho pot demanar qualsevol autònom? Està adreçat a les persones treballadores autònomes -persona física- inscrites en el règim especial  d’autònoms de la Seguretat Social. No està adreçat  als treballadors autònoms socis de societats mercantils, cooperatives o societats laborals,  treballadors autònoms col·laboradors, membres d’òrgans d'administració de societats, així com familiars de socis i religiosos.

 Com es decidirà l’import? Amb la documentació acreditativa de les pèrdues econòmiques per mitjà de la presentació de documents oficials que ho demostrin els quals es concretaran en les instruccions de la petició.