L'oposició demana la suspensió de la Festa Major de Rubí i planteja alternatives

Els grups municipals proposen ajuts a famílies i comerç local, canvis de format o potenciar la Festa Major Petita per Sant Roc, entre d'altres

L'oposició demana la suspensió de la Festa Major i planteja alternatives
L'oposició demana la suspensió de la Festa Major i planteja alternatives | Localpres
Redacció
16 d'abril del 2020
Després que l'Ajuntament de Rubí anunciés el passat dimecres la decisió d'ajornar la Festa Major de Rubí, l'oposició ha explicat a RubiTV.cat el seu posicionament al respecte, i que és pràcticament unànime: tots els grups plantegen la suspensió definitiva de la Festa Major de Sant Pere, i plantegen diverses alternatives per destinar els recursos a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, replantejar el format de la Festa o elaborar un pla de recuperació de la cultura local.

Com les entitats de cultura popular que van emetre un manifest conjunt amb aquesta demanda, els partits de l'oposició asseguren haver-se assabentat de la decisió "minuts abans" de la seva publicació a la premsa. Alguns, en el mateix moment de saber-ho, ja van traslladar al govern el seu desacord amb el govern i van proposar que se suspengués definitivament i se substituís per un altre tipus de format, una opció sobre la qual el govern també treballa.

Diverses entitats, per la seva banda, van confirmar a RubiTV.cat que van rebre ahir, dimecres 15 d'abril, una carta de l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, anunciant la decisió d'ajornar la Festa Major de Rubí. "De moment no s'ha fixat un nou calendari per a la celebració, però es treballa amb la possibilitat que es faci coincidir amb Sant Roc", diu en la carta, on també s'anuncia a les entitats que es buscarà "l'encaix de les seves activitats a un nou format de celebració a la tardor on guanyin tant la ciutadania com les entitats".

L'oposició lamenta no haver estat partícip d'aquesta decisió, i proposa la suspensió de la Festa Major i un canvi de format

Veïns per Rubí explica que "ens vam assabentar de la decisió pocs minuts abans que s'enviés la nota de premsa des de l'Ajuntament, a través d'un Whatsapp del regidor de Cultura, sense cap comunicació prèvia a l'oposició". Conscient que la suspensió de la Festa per Sant Pere és "inevitable", la formació planteja que al setembre, en cas que fos possible, es programin "activitats de petit format, liderades per les entitats locals, fugint dels grans formats de concerts i de despeses que ara trobem injustificades en un moment de crisi sanitària, econòmica i social".

El grup municipal de Ciutadans va ser dels primers a contestar el citat whatsapp del regidor de Cultura comunicant la decisió d'ajornar la Festa Major. Roberto Martín, portaveu del grup municipal, va fer la consideració que "donades les circumstàncies crec que fóra bo que ens plantegem l'anul·lació de la Festa Major i destinar tots els recursos econòmics per ajudar les famílies que quedaran en una situació d'absoluta vulnerabilitat", centrant-se especialment en el comerç local i els autònoms.

Pel que fa a l'AUP, que també creu que no es podrà celebrar la Festa Major, proposa "pensar en un nou model d'esdeveniment" que es basi "en l'arrelament, la sostenibilitat econòmica del teixit comercial i el foment de les relacions socials", a més de plantejar la possibilitat de fer "actes culturals repartits durant tot l'any i d'un format compatible amb les recomanacions sanitàries".

Finalment, ERC, el principal grup de l'oposició, ha manifestat que la proposta d'ajornar la Festa Major no és "la més adequada" i també lamenta que s'hagi pres "de manera unilateral i sense comptar i ni preguntar a l'oposició o a les entitats de Rubí que organitzen la majoria d'activitats". La resposta "valenta", per als republicans, també és la suspensió, "perquè un cop hàgim vençut la Covid-19 encara caldran molts esforços per retornar a la situació anterior a la pandèmia", i caldrà "repensar", tots junts, les necessitats de la societat i les activitats culturals es duen a terme.

També Junts per Rubí, ara sense representació al ple, va valorar "encertada" la decisió de no celebrar la Festa Major per Sant Pere, lamentant que no es notifiqués a les entitats i a l'oposició abans de fer-ho públic a la premsa.

Destinar els recursos a altres fins i potenciar la Festa Major de Sant Roc

La cancel·lació de la Festa Major de Rubí suposaria l'alliberament d'una xifra molt elevada de recursos. Segons el portal Open Data, la despesa de la Festa Major, incloent-hi també el festival Rrandom, va ser superior als 550.000 euros.

En aquest sentit, tant Veïns per Rubí, com Ciutadans com ERC proposen que les grans despeses de la Festa Major es recondueixin a ampliar el suport al comerç local, els autònoms i les famílies afectades per la crisi del coronavirus o elaborar un pla de recuperació de la cultura a Rubí.

A més, tant ERC com Junts per Rubí proposen que es potenciï, "si la crisi sanitària ho permet", potenciar la Festa Major Petita de Sant Roc, ja que consideren que serà positiu per a les entitats locals, la ciutadania i el comerç i la restauració.

ERC encara va una mica més enllà i alerta que "cal estar preparats per adaptar-nos a les circumstàncies de cada moment, i aquesta capacitat també caldrà mantenir-la de cara a les Festes de Nadal amb qüestions com el túnel de llum", han explicat.