Rubí és l'únic municipi del Vallès que ha elaborat un pla de xoc empresarial, segons la Cecot

La patronal catalana fa arribar noves propostes de mesures als ajuntaments

Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot
Antoni Abad amb membres de la seva executiva a la seu de la Cecot | Cecot
Redacció
16 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:08h
Rubí és, per ara, l’únic municipi de la comarca del Vallès Occidental que ha elaborat un pla de xoc amb mesures per ajudar el teixit empresarial “en sentit estricte”, tal com ha comunicat la patronal Cecot, en un comunicat on demana més mesures als ajuntaments, després de les cinc primeres propostes que va adreçar el passat 18 de març.

Tot i que en conjunt la patronal posa en valor la rapidesa d’actuació dels diversos consistoris, on destaquen les mesures que tenen com a finalitat l’ajornament del pagament dels impostos locals o l’exempció de les taxes de residus, només Rubí ha fet aquest pla de xoc, on ha previst destinar 600.000 euros per impulsar noves mesures de suport a l’activitat econòmica: 250.000 euros per autònoms, comerços i pimes i 300.000 euros a rellançar l’activitat econòmica, a més de la bonificació de pagaments de tributs i taxes.


A la resta de la comarca, la Cecot valora que hagin establert el pagament a proveïdors de manera ràpida (Badia, Castellar, Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, i també Rubí); però troba “incomprensible” que Sabadell i Terrassa, les dues cocapitals, no es trobin en aquesta relació d’ajuntaments. Encara més en el cas de Sabadell, on la Cecot afirma que “d’acord amb la informació facilitada pels socis, té factures pendents de pagament del 2019”. 

Més mesures per abordar la crisi del coronavirus

A més de les mesures ja citades, la Cecot adreça noves demandes als municipis: l’agilització de tràmits administratius, la creació d’exempcions i bonificacions en les taxes i impostos municipals de caràcter empresarial o bé l’aplicació de beneficis fins al màxim legal permès a empreses que s’hagin vist obligades a tancar i els autònoms amb reducció de la facturació i l’exempció o bonificació, per l’import corresponent al període de reducció de l’activitat empresarial, de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).

Concretament, la Cecot proposa la bonificació del 95% de l’IAE i de l’IBI a establiments hotelers, la reducció d’ofici del 50% de les taxes de les terrasses dels bars, de l’impost de Vehicles de Tracció Mecànica i de l’Impost Sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) durant el 2020. També es reduirien en un 50% les taxes de subministrament d’aigua potable i clavegueram, la recollida domiciliària d’escombraries i dels guals.

Finalment, la Cecot demana que es bonifiqui l’IBI, durant el 2020, a les empreses i autònoms que siguin titulars i propietaris de l’establiment, una mesura que s’hauria d’aplicar als arrendadors en cas que el negoci estigui en lloguer i si apliquen reduccions en l’import del lloguer o bé una moratòria en el pagament. 

La patronal creu “convenient” que aquestes bonificacions s’incrementin en funció de la justificació del manteniment del nombre d’empleats que aportin les empreses, i fraccionar i ajornar de manera automàtica el pagament per a tots els pagaments tributaris que hagin de realitzar les empreses que hagin patit una caiguda dels ingressos per la Covid-19.