Així es viurà aquest Sant Jordi a Rubí

Les llibreries de la ciutat fan arribar les seves tradicionals recomanacions de lectura, i les entitats i l'Ajuntament proposen diverses activitats

Així es viurà aquest Sant Jordi a Rubí
Així es viurà aquest Sant Jordi a Rubí | Jonathan Oca
21 d'abril del 2020
Aquest dijous, 23 d'abril, serà Sant Jordi com cada any, tot i que la situació d'emergència sanitària no permetrà celebrar-lo com és habitual, i no hi haurà el tradicional intercanvi de llibres i roses als carrers. Les llibreries i les entitats de Rubí, així com l'Ajuntament i diversos equipaments  municipals, però, no han volgut que aquesta festivitat passi de llarg per la ciutat, i han preparat tot un seguit d'activitats per animar la ciutadania a celebrar aquesta festa tan nostrada.

Les llibreries fan les seves tradicionals recomanacions de lectures

RubiTV.cat ha demanat a tres llibreries del municipi, L'ombra, el Racó del Llibre i Lectors, al tren! que facin arribar algunes de les recomanacions de llibres, com fan habitualment per Sant Jordi. Així, els responsables d'aquestes llibreries han elaborat un petit vídeo on expliquen quins títols recomanen per aquest any, i L'ombra n'ha fet un resum en aquest document.



Les llibreries, a més, s'han adherit a la campanya Llibreries Obertes per poder comprar llibres i recollir-los un cop puguin tornar a obrir, o bé fer entregues a domicili si és possible; i oferint també activitats a través de les xarxes socials. El Racó del Llibre ha encetat una parada online a la seva pàgina web per poder comprar llibres per Sant Jordi, incloent algunes recomanacions, i també proposa algunes activitats a través de les seves xarxes socials, on comparteix iniciatives del món editorial com ara Llibreters a Casa, i també oferirà presentacions de llibres de manera virtual.
 
L'ombra ha elaborat uns vals de regal per enviar a la persona a qui es vol regalar un llibre per Sant Jordi, i que es poden comprar enviant un missatge amb les dades de la persona que regala i l'import que es vulgui regalar, i des de la llibreria retornaran el val personalitzat perquè es pugui enviar, per correu o whatsapp, a la persona que ha de rebre el regal. Per fer-ho, s'ha d'enviar un missatge a llibreriaombra@gmail.com o bé contactar per telèfon o whatsapp al 639847729.

Lectors, al tren! també ofereix aquests vals de regal personalitzats per enviar a la persona a qui es vulgui regalar un llibre, conte o àlbum, o bé triant els títols o bé fer un val per un import determinat, i de seguida que es pugui tornar a obrir, la llibreria ho tindrà tot a punt per lliurar-los. Els vals es poden encarregar a través del mail montse@lectorsaltren.cat.

El grup de Facebook Tú no eres de Rubí si no sabes que... també contribuirà a la promoció del comerç local durant els dies 22 i 23 només permetrà publicacions realcionades amb la festivitat de Sant Jordi, i no limitaran la publicitat que en facin comerços, artesans o escriptors.

Les entitats de Rubí se sumen a la celebració "confinada" de Sant Jordi
 
Irene Gómez, autora del conte Els gats no mengen ratolins, col·laborarà amb l'Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal amb la venda d'aquest llibre, ja que un 30% dels ingressos per cada llibre venut es destinaran a aquesta associació per apaivagar les conseqüències de la Covid-19, comprant aliments i productes infantils. El llibre es pot adquirir a la web d'El Racó del Llibre i també a www.libelista.com.

Per altra banda, Tigre de Paper, una editorial de títols de novel·la social, biografia de lluites, assaig i narrativa de combat, destinarà un 10% dels beneficis de la venda de llibres al CRAC, sempre que s'escrigui, a la web de compra, el concepre "CRAC Rubí" a l'apartat de comentaris.

Finalment, Rubí d'Arrel ha recordat que continuen tenint exemplars de L'esquitx, la revista de territori i cultura que edita l'associació, i que es poden encarregar enviant un correu a rubidarrel@gmail.com. Dos voluntaris de l'associació s'encarregaran de fer el repartiment un cop es puguin tornar a obrir els equipaments.

L'Ateneu ofereix un taller virtual per engalanar les finestres en motiu de Sant Jordi


L'Ateneu Municipal de Rubí ha preparat un taller col·lectiu per fer lluir Sant Jordi des de casa, i anima a omplir finestrals i balconades amb figures i formes inspirades en l'imaginari de Sant Jordi. Per fer-ho, proposen la tècnica dels papers retallats, creada per l'artista Henri Matisse, i que és molt senzilla i creativa.

Es tracta, doncs, de recopilar tot tipus de papers - de diari, revistes, de colors, cartolines, de regal, cartró d'envasos... - i retallar figures i formes per anar-les col·locant a la finestra.

La Biblioteca recull recomanacions literàries

Com no podia ser d'altra manera, l'equipament municipal anima la ciutadania a celebrar aquest Sant Jordi tot fent arribar recomanacions literàries, penjant una fotografia del llibre que es vol recomanar i un text de 280 caràcters com a màxim, i penjar la proposta al Facebook o a l'Instagram de la Biblioteca, amb les etiquetes #SantJordiesquedaacasa i #rubiesquedaacasa.

També es poden fer recomanacions en vídeo, de 15 segons com a màxim, i penjar-les a l'Instagram amb les mateixes etiquetes.

Sant Jordi es queda a casa, la campanya de l'Ajuntament per la celebració en confinament

Finalment, l'Ajuntament de Rubí ha proposat una Diada de Sant Jordi mantenint el confinament, oferint diversos recursos a través de la seva pàgina web i de les seves xarxes socials.

A més, el consistori vol que els nens també facin recomanacions de llibres a altres infants, i demanen que es pengin a l'Instagram vídeos de 50 segons com a màxim, etiquetant-los amb #santjordiesquedaacasa per poder-los replicar, després, des del perfil oficial de l'Ajuntament.

Ràdio Rubí oferirà, com cada any, un programa especial sota el títol Sant Jord Confinat, el dijous d'11 a 13h, incloent les recomanacions de llibres i música que han fet arribar 25 rubinencs de diversos àmbits, i a la tarda, de 17 h a 19 h, s'emetrà el programa Sons del passat, conduït per Xavier Baltà, dedicat a la gent gran.