eleccions municipals 2019

El darrer acte de «Pensar Rubí», dedicat a l'espai públic

Membres del Col·lectiu Rubí Espai Comú debaten i llencen propostes sobre aquesta qüestió

per RubiTV.cat, 11 de febrer de 2019 a les 15:16 |
Jordi Verdú i Ismael Blanco debaten i fan propostes sobre espai públic | Anna Claverol
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cicle "Pensar Rubí" organitzat per En Comú Podem Rubí va arribar a la seva fi el passat dijous, 7 de febrer, amb una xerrada i debat posterior dedicat a l'espai públic, que va anar a càrrec de dos membres del Col·lectiu Rubí Espai Comú (CREC), Jordi Verdú i Ismael Blanco.

L'objectiu d'aquesta jornada va ser intentar definir què és l'espai públic i fer una diagnosi sobre com està a Rubí, que al cap i a la fi, era l'objectiu principal del col·lectiu en el moment de la seva fundació, tal com van explicr els ponents.


Respecte a l'espai públic de la nostra ciutat, Jordi Verdú va voler fugir d'afirmacions generalistes com "dir que està molt malament", ja que la seva concepció va més enllà: "es tracta d'un tema molt transversal que engloba temes com el comerç, la mobilitat, l'educació, els equipaments... i sí que podem dir que està malament, perquè mai s'ha tingut cura de l'espai públic com a element que pugui afavorir les polítiques socials", va explicar.

Ismael Blanco, per la seva banda, considera que l'espai públic a Rubí és "escàs, poc generós i poc amable per la ciutadania", i lamenta que "de vegades es diu que Rubí té massa problemes com per ocupar-se del seu espai públic; nosaltres creiem que és l'element essencial per fomentar la cohesió social i garantir la qualitat de vida de les persones", que, en aquest cas, potser no poden gaudir d'un espai privat de qualitat i per això és imprescindible que l'espai públic sí que ho sigui.

Per aconseguir tot això, els membres del CREC creuen que cal "ser valent" i plantejar el model global de mobilitat o d'equipaments que es desitja, per exemple: "si es prioritza el vianant o el cotxe, si es planteja la recuperació d'espais en desús com el Casino o la Torre Salduba... hi ha moltes àrees on es podrien fer moltes coses i no s'estan aprofitant les oportunitats", apuntava Verdú, que també va posar en valor el concepte del meanwhile, és a dir, l'aprofitament d'espais en desús per a fins temporals mentre no se li dona un ús definitiu.

La definició del model d'espai públic, però, s'hauria de fer comptant amb la participació de la ciutadania i el teixit social i associatiu de Rubí, una cosa que "l'Ajuntament sí que ha tingut la capacitat d'eliminar-los del mapa", va lamentar Verdú.

 

 

Participació