La llei òmnibus facilitaria instal·lar infraestructures «sense garanties ambientals», segons Ecologistes de Catalunya

La Plataforma Rubí Sense Abocadors tem que la nova llei afavoreixi els interessos de l'empresa TMA, gestora de l'abocador de Can Balasc

Redacció
27 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:15h
L'anunci del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, sobre una nova llei òmnibus per simplificar els tràmits administratius en projectes urbanístics i ambientals va posar en alerta no només la Plataforma Rubí Sense Abocadors, sinó altres entitats ecologistes d'arreu del territori, que han emès un comunicat alertant de les conseqüències d'aprovar aquesta llei.

Així, la Federació d'Ecologistes de Catalunya creu que darrere la Llei Òmnibus hi ha la "voluntat reiterada de desregular les actuacions en el medi natural" per facilitar la instal·lació d'infraestructures "sense garanties ambientals" i també promoure les "tramitacions exprés" de projectes urbanístics i ambientals "per dificultar l'acció pública i ciutadana de defensa ambiental".

Aquesta acció, explica la Federació, ja és força difícil en un context normal. "No ignorem la realitat d'una nul·la acceptació de les al·legacions administratives per part de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya que depèn de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat", diu el comunicat. A Rubí, tant la Plataforma Rubí Sense Abocadors com l'Ajuntament han presentat desenes d'al·legacions al projecte de Can Balasc, i han estat totes desestimades per part de la Comissió, en aquest cas la Territorial de Barcelona (CTUB).

Això provoca que les entitats es vegin abocades a la via contenciosa administrativa o bé a la denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient com a única eina viable per defensar el medi natural, la biodiversitat i la sostenibilitat de molts projectes urbanístics. Una via que, a Rubí, també han explorat la Plataforma Rubí Sense Abocadors i l'AUP, també sense èxit.

La Plataforma Rubí Sense Abocadors insisteix que l'aprovació d'aquesta nova llei podria afavorir, novament, els interessos de l'empresa promotora de l'abocador de Can Balasc. Les primeres lleis òmnibus en matèria d'urbanisme, es van aprovar gràcies als vots de CiU, que la promulgava; el PSC i CS; el PP, ICV-EUiA i ERC van donar suport a alguns punts i l'única formació que va votar en contra de tot el text va ser SI.

Aquella llei, que va ser presentada en seu parlamentària per l'aleshores conseller Lluís Recoder, concentrava tota la regulació ambiental en la legislació urbanística, amb la qual cosa es reduïen molt els tràmits i, entre d'altres, permetia "simultaniejar l'activitat encara que no s'hagi aconseguit l'autorització ambiental", denunciava la Plataforma en aquell moment.