El ple municipal es compromet a reparar «els estralls econòmics i socials» causats per la crisi del coronavirus

Una plàcida sessió aprova una declaració institucional i els grups municipals ofereixen la seva mà estesa al govern

Imatge del primer ple telemàtic de la història de Rubí
Imatge del primer ple telemàtic de la història de Rubí | RubiTV.cat
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:05h
Rubí ha celebrat aquesta tarda el primer ple telemàtic de la seva història, després de cinc setmanes sense cap tipus d'activitat institucional, i que ha servit per efectuar una declaració institucional que, a grans trets, ha servit per expressar el condol a totes les persones que han patit alguna pèrdua a causa de la Covid-19, agrair la tasca de tot el personal sanitari i de serveis i a la ciutadania per a la seva responsabilitat, i adquirir el compromís polític de prendre totes les mesures necessàries per reparar els estralls econòmics i socials que causarà aquesta crisi.

Després de la lectura de la declaració per part de l'alcaldessa, els portaveus dels diversos grups municipals han intervingut, durant cinc minuts cadascun, per ordre de representació al ple.

Betlem Cañizar, portaveu de l'AUP, ha destacat que el període de confinament hagi servit per posar en valor elements "fins ara molt poc regoneguts en el sistema capitalista", com la sanitat pública, l'educació o la solidaritat mútua, tot desitjant que "no ho perdem quan tornem a la normalitat", i també ha demanat, en al·lusió al lema del govern Este virus lo paramos unidos, que es faci una gestió de la crisi sanitària "molt més participada i compartida", com ja havia reclamat.

Toni Garcia, per part de Veïns per Rubí, ha volgut agrair la tasca del personal de serveis essencials "malgrat les retallades que han patit en els darrers anys, i que tenen uns responsables polítics que tenen nom i cognoms", i ha adreçat demandes concretes a les administracions, que han de bolcar els seus esforços en "evitar la fractura social i econòmica", recordant que la seva formació ja ha proposat, entre d'altres, una elaboració conjunta del pressupost de 2021.

El portaveu de Cs, Roberto Martín, ha fet la intervenció més crítica amb el govern, en especial pel poc suport que ha mostrat al cos de Policia Local. En l'àmbit de les mesures municipals que creu que l'Ajuntament haurà d'afrontar en el futur, Martín ha advertit que "no podem permetre'ns moltes obres, macroconcerts o llums", ja que caldran molts milions per sobreposar-se a la crisi. El portaveu de la formació taronja també ha ofert la mà estesa per aportar solucions, que espera, però "que no només serveixin per omplir de contingut les aparicions públiques de l'alcaldessa".

El portaveu d'ERC, principal grup de l'oposició, ha plantejat  que es treballi de manera conjunta en elaborar tot un projecte de ciutat que s'ha de basar, a grans trets, "en l'economia per a garantir la vida, evitar la bretxa digital i la transició ecològica". Entre d'altres, Xavier Corbera ha demanat canvis en l'espai públic per adequar-lo a criteris de sostenibilitat, fomentar el comerç local, ajudar els col·lectius més vulnerables especialment en matèria d'habitatge o elaborar un pla cultural a llarg termini. Propostes, totes elles, que ja havia fet públiques, a més de la reclamació d'un "pacte de ciutat" que va en la línia de l'oferiment que ha fet avui mateix el govern.

Ànnia Garcia, segona tinenta d'alcaldia i portaveu del grup municipal d'En Comú Podem ha fet una breu intervenció per remarcar els tres eixos sobre els quals treballa el govern municipal: acompanyar les persones que han vist afectades les seves condicions de vida, agrair la tasca de tots els serveis essencials "siguin reconeguts o no", i també actuar amb responsabilitat per "mirar cap endavant" i treballar per garantir, entre d'altres, la recuperació de les condicions de vida, la reorganització de la ciutat i posar en valor "la comunitat i la defensa dels serveis públics".

Finalment, i en representació del PSC, Moisés Rodríguez ha destacat com aquesta crisi "ens ha fet conscients de que vivim en un món global i com en som, de vulnerables", i ha criticat el govern de la Generalitat per les retallades en alguns serveis com la sanitat o la manca d'inversions en altres àmbits. En canvi, ha defensat l'actuació del govern espanyol, que en tot moment "ha ofert informació, diàleg i suport" malgrat les discrepàncies o crítiques que ha rebut. En tot cas, Rodríguez ha reconegut que "tots podem haver comès errors, però d'errors només en comet qui treballa".

L'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, ha tancat la sessió amb la presentació i oferiment d'un "Pacte de ciutat", amb una dotació d'uns sis milions d'euros.