Grífols desenvolupa un test molecular que pot ser clau per controlar la pandèmia

El test "d'alta sensibilitat" ha rebut recentment l'autorització pel seu ús de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

La companyia ja va anunciar fa unes setmanes que preveu tenir un tractament contra el coronavirus a mitjans de juliol
La companyia ja va anunciar fa unes setmanes que preveu tenir un tractament contra el coronavirus a mitjans de juliol | ACN
Sergi Baixas
06 de maig del 2020
Grífols és una de les companyies internacionals capdavanteres en la investigació per aturar la pandèmia del coronavirus. L'empresa catalana amb seu a Sant Cugat ha anunciat aquest dimarts 5 de maig que han desenvolupat un test molecular "d'alta sensibilitat" per detectar el virus SARS-CoV-2 que ha rebut recentment l'autorització pel seu ús de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

La companyia que ja va anunciar fa unes setmanes que preveu tenir un tractament contra el coronavirus a mitjans de juliol, informa en un comunicat que, en un "esforç global coordinat en les instal·lacions de San Diego, Barcelona i Bilbao", ha completat el desenvolupament d'un test molecular específic TMA (Amplificació Mediada per Transcripció) que permet la detecció de la Covid-19 en plasma, sang i mostres respiratòries. Un test que té una sensibilitat equivalent o inclús superior a altres tests moleculars dels quals es disposen actualment, com els basats en PCR.

Des de Grífols apunten que, gràcies a aquesta alta sensibilitat del test molecular, s'obre la porta a implementar estratègies de diagnòstic grupal d'individus multiplicant la capacitat de testatge de la població. Les mostres obtingudes a partir d'aquests tests es processen en uns equips especials que tenen la capacitat d'analitzar més de 1.000 mostres diàries per instrument.

El co-CEO de Grífols, Victor Grífols, explica que "disposar de la suficient capacitat de testatge molecular és crític per ajudar a controlar aquesta pandèmia" i assegura que disposar d'aquests tests d'alta sensibilitat per poder fer diagnòstics grupals a la població és "un factor diferencial que ho podria fer factible".

Per altra banda, Raimon Grífols, co-CEO de la companyia, afirma que "tot el talent de Grífols s'ha bolcat en desenvolupar, produir i validar aquest test en temps rècord". "Estem molt orgullosos de l'esforç i compromís dels nostres col·laboradors en aquests moments de crisi sense precedents", ha expressat.

Col·laboració internacional

Grífols també està col·laborant amb les autoritats sanitàries d'Espanya i Alemanya per posar en marxa diversos estudis clínics que permetin la utilització de plasma com a potencial tractament, així com l'ús d'altres proteïnes plasmàtiques, com la immunoglobulina o l'alfa-1, per tractar els pacients amb Covid-19.