El govern tomba la moció per reduir els sous dels càrrecs electes i les despeses institucionals

Moisés Rodríguez (PSC) defensa una "retribució ajustada a la seva dedicació" i que és "un axioma de dretes que a la política només s'hi puguin dedicar els rics" | Ànnia Garcia (ECP) reconeix que hi ha "desconeixement" sobre les tasques dels assessors

07 de maig del 2020
Actualitzat el 08 de maig a les 8:32h
Ple municipal del 7 de maig
Ple municipal del 7 de maig
Els vots de l'equip de govern han tombat la proposta de l'oposició per acordar una rebaixa dels salaris, que s'ha debatut aquesta tarda en el ple municipal i que ha generat tot un debat al voltant de la retribució justa dels serveis públics.

La portaveu de l'AUP, grup que proposava originalment la qüestió, ha explicat la proposta d'acord que han aconseguit els quatre grups de l'oposició, i que en el cas del seu grup municipal la proposta de salaris és molt concreta però que havien renunciat a demanar una rebaixa seguint el seu codi ètic  i que també implica la no contractació d'assessors de govern ni de grup municipal - per intentar que s'obrís un diàleg entre tots els grups municipals amb representació al ple.

Toni Garcia, de Veïns per Rubí, ha explicat que no troba "justificable la creació de quatre càrrecs escollits a dit quan l'ajuntament compta amb una plantilla de més de 700 treballadors", i ha recordat que ja en el seu moment van rebutjar unes pujades de sou de gairebé el 65% en alguns casos, en referència al cartipàs aprovat pel PSC i En Comú Podem el juliol de 2019.

Amb relació a la representació institucional i protocol, la formació municipalista creu que "serveixen més com a aparell de propaganda personal i personalista de l'alcaldessa", i ha aprofitat per recordar que hi ha altres partides que han augmentat molt en els darrers anys - per exemple, Festes Populars, que s'ha doblat des del 2015 - i que s'haurien de revisar.

Per la seva banda, Roberto Martín ha retret que molts cops "parlem de solidaritat, esforç personal, sacrificis" però després les actuacions no responen a aquests conceptes, i ha recordat que hi ha "famílies a l'atur, afectades per ERTO, que no han rebut encara ni un sol ajut, i preveiem que això anirà a més en els pròxims mesos".

Per altra banda, considera que pactar una rebaixa d'aquestes despeses és un gest "útil" i que va més enllà de les "aportacions a títol personal". Martín ha manifestat que, tot i no acceptar una proposta que "frega allò que és populista", considera que l'AUP "realment busca un acord, ja que han renunciat a moltes de les seves exigències", i per això s'han sumat a la moció.

Finalment, Xavier Corbera també ha manifestat que, sense posar èmfasi en la quantitat sinó en la voluntat d'arribar a un acord, "és un bon exemple de compromís de cara a la ciutadania", i ha recordat que al principi del mandat defensaven una revisió dels salaris, però no la que es va acabar acordant. Pel que fa a les despeses protocolàries, també ha demanat que es destinin a "la informació que realment necessita la gent".

El govern defensa les retribucions i el paper dels assessors

En el torn dels partits que no s'han sumat a la moció, Ànnia Garcia, d'En Comú Podem, ha recordat que el seu grup municipal "no compartia al 100% la proposta de cartipàs que finalment es va aprovar", tot i que ho van fer per les contrapartides acordades amb el PSC i amb el compromís de limitar-se el sou per contribuir a altres projectes, com han fet de manera recent.

Pel que fa als assessors, Garcia ha defensat que són "imprescindibles per coordinar o ordenar les tasques en funció de les polítiques del govern", tot i que ha reconegut que "hi ha cert desconeixement de la tasca que fan"; igual que passa amb la resta de la despesa institucional: "probablement falten explicacions dels rendiments que donen aquestes despeses", ha afegit. Finalment, ha remarcat que "a hores d'ara no fan falta els recursos que es podrien aconseguir amb l'aprovació d'aquesta moció"

Per part del PSC, Moisés Rodríguez, ha defensat les retribucions dels càrrecs electes perquè responen a una "baremació regulada poblacionalment" i ha acusat els grups proposants de seguir "un axioma de la dreta: que a la política només s'hi poden dedicar els rics".

Rodríguez ha defensat que l'ajuntament aplicarà tots els recursos per combatre la crisi, i que "és moment de posar en valor allò públic, i la responsabilitat de governar una ciutat de 80.000 habitants és molt gran i requereix molta dedicació", tot afegint que "espera" que altres treballadors públics com metges o mestres no vegin el seu sou rebaixat. "Si algú creu que cobra massa, pot presentar una instància i demanar cobrar menys".

EN DIRECTE El ple municipal de Rubí del 7 de maig