Polèmica pel cobrament de les taxes d'ocupació de la via pública per les terrasses dels bars

Restauradors de Rubí fan públic un escrit on denuncien que l'Ajuntament està cobrant aquests imports després d'anunciar que en suspendria el pagament

Restauradors de Rubí denuncien que l'Ajuntament finalment sí que els cobrarà la taxa de terrasses
Restauradors de Rubí denuncien que l'Ajuntament finalment sí que els cobrarà la taxa de terrasses | Marta Casas
27 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:04h
Diversos restauradors de Rubí han fet públic un comunicat a les xarxes socials denunciant que l'Ajuntament de Rubí està cobrant les taxes per ocupació de la via pública, tot i que el passat 21 de maig va anunciar que en suspendria el pagament per aquest any.

Dilluns, primer dia d'obertura de les terrasses dels bars, alguns restauradors ja havien explicat a RubiTV.cat que havien liquidat el pagament d'aquesta taxa durant el mes de febrer, però que el Consistori estava estudiant la fórmula per tal de compensar-los-ho, sense tenir encara cap més informació. Ahir, però, alguns restauradors es van trobar amb la "sorpresa" que des del servei corresponent de l'Ajuntament els deien que, finalment, s'hauria de pagar la taxa íntegra per les terrasses, i que el motiu era que el Consistori "no podia retirar aquesta taxa", i que estaven buscant la manera de fer-ho, però sense saber si es podria fer i com.

El comunicat conjunt dels restauradors, a més d'explicar aquesta situació, expressa el seu "malestar" per "sentir-se utilitzats com a eina política". "No és moment de mesures no estudiades i buscar el reconeixement de la ciutadania", lamenta, i demana una rectificació pública al govern.

L'oposició critica la "improvisació" i demanarà explicacions al govern

L'oposició de Rubí també ha volgut dir la seva en la qüestió de les terrasses. De fet, la bonificació en algunes taxes, entre les quals la de l'ocupació de la via pública, era una de les propostes que va traslladar a l'equip de govern Veïns per Rubí, i així ho va reivindicar a través de les seves xarxes socials el mateix dia que l'Ajuntament va fer pública la mesura. El portaveu de la formació, Toni Garcia, va comunicar a través de Twitter que preguntaria per la qüestió en la Junta de Portaveus prèvia al ple municipal de demà, dijous. També ha demanat "prudència" ell portaveu de Cs, Roberto Martín, un altre dels grups que va proposar aquesta mesura.

Esquerra Republicana, per la seva banda, va emetre ahir al vespre un comunicat criticant "el desgavell en la gestió municipal que demostra l'equip de govern" després que diversos hostalers s'adrecessin al grup municipal per explicar-los la situació. "Cal governar sense improvisació, qualsevol decisió d’aquestes característiques ha d’estar avaluada i estudiada amb antelació", afirma en el comunicat, on també reclama que "les mesures que es facin públiques es treballin i es mesurin perquè es puguin fer efectives, evitant crear més desconcert".

Finalment, l'AUP explica que cal treballar aquesta, i altres mesures, en aquest context de replantejament de l'ús de l'espai públlic, per tal de garantir la convivència entre totes les activitats econòmiques i de relació veïnal. El grup municipal té tota una bateria de propostes en aquest sentit, que ha traslladat al govern en forma de moció.

L'Ajuntament, per la seva banda, ha respost a RubiTV.cat que al llarg d'aquest matí farà arribar una explicació sobre aquesta qüestió.

Quant paga un bar per tenir una terrassa?

Els preus per ocupació del domini públic està regulada a l'ordenança fiscal número 14, per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal. Concretament en la secció quarta s'especifica l'ocupació del terreny d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa.

Per la gestió i tramitació de la llicència d'ocupació, el restaurador paga 34 euros. Si es tracta d'una terrassa instal·lada tot l'any, paga 29,50€ per metre quadrat cada any mentre que si es tracta d'una activitat temporal, paga 4,80€ al mes per metre quadrat a l'estiu, i 1,80€ al mes per metre quadrat en temporada d'hivern. El nombre de metres quadrats és el que determina el nombre de taules permeses, que és obligatori que s'indiqui en un lloc visble.
 

Els restaurants i bars han de tenir en un lloc visible el nombre de taules i metres quadrats de la seva terrassa Foto: Marta Casas


Les ocupacions que es realitzin en calçada o zona d'aparcament té un recàrrec del 25%, ja que es produeix una eliminació d'altres usos, i que aquesta ocupació comporta la instal·lació de tarimes.

L'ordenança fiscal número 14 també especifica que "quan no s’autoritzi l’aprofitament especial o per causes no imputables al subjecte passiu, no es pugui dur a terme el mateix, procedirà la devolució de l’import satisfet".