Una remodelada planta de Can Barba reobre per treure més rendiment dels residus orgànics al Vallès

Les obres, que van començar al gener d'aquest any, han tingut un cost de 4,6 milions d'euros i permetran optimitzar millor l'ús dels residus orgànics a la comarca

La remodelació ha tingut un cost de 4,6 milions d’euros aportats per l’Agència de Residus de Catalunya.
La remodelació ha tingut un cost de 4,6 milions d’euros aportats per l’Agència de Residus de Catalunya. | CCVOCC
LaTorre
02 de juny del 2020

La  Planta de Biometanització de Can Barba ha començat a rebre de nou el material orgànic recollit als municipis de la comarca. Així es reprèn l’activitat de la instal·lació, que ha estat remodelada completament gràcies a les obres de millora que s’hi han fet des de principis d'aquest any. Les obres han permès optimitzar el rendiment i la capacitat de la instal·lació, que havia quedat obsoleta després de gairebé vint anys de funcionament. 
 

L’obra ha suposat una inversió de més de 4,6 milions d’euros aportats per l’Agència de Residus de Catalunya. Les principals actuacions que s'hi han dut a terme són la substitució dels equips, la renovació de la línia de pretractament, la posada a punt d'elements de l’obra civil, l’actualització del sistema de control, la millora de l’aprofitament de calor de motors de biogàs pel procés de tractament biològic i l’execució de sitges amb ventilació forçada per optimitzar el procés de maduració.


El president del Consorci, Nil López assegura que "amb les obres realitzades hem aconseguit millorar l’eficiència dels processos de planta, disminuir el rebuig amb destí a dipòsit i augmentar la recuperació de quantitat i qualitat de productes: ferro, alumini i principalment de compost. També podrem incrementar en un 30% l’energia elèctrica obtinguda en la biometanització”. Segons López, “amb les restes orgàniques tractades a la planta remodelada, la previsió d’obtenció és de 4.400 tones de compost, 85 tones de materials recuperats i 3.200 MWh/a d’energia elèctrica", afirma el President del Consorci. 

D'altra banda, s’han incorporat al projecte elements d’innovació com, per exemple, aprofitar tota la calor residual dels motors de biogàs per assecar el compost en procés, uns elements que ens permetran obtenir  més eficiència en aquest procés de gestió residus. Les millores a la Planta permetran reduir la quantitat de rebuig que genera la instal·lació i augmentar la capacitat i eficiència de tractament de la matèria orgànica, tant en el procés de biometanització com en els de compostatge i maduració.