Una denúncia ciutadana torna a despertar el debat sobre l'espai de les Torres Massana

El propietari dels animals que ocupen el pati d'una de les torres, ara desocupada i tapiada, ha accedit a explicar la seva versió a RubiTV.cat

Una denúncia ciutadana torna a despertar el debat sobre l'estat de la finca de les Torres Massana
Una denúncia ciutadana torna a despertar el debat sobre l'estat de la finca de les Torres Massana | Marta Casas
12 de juny del 2020
Actualitzat el 15 de juny a la 13:40h
La degradació del conjunt de torres de l'Avinguda Massana, formada per cinc cases senyorials, les Torres Massana, no ve de nou. En aquesta avinguda hi ha fins a cinc edificis, un dels quals és l'actual edifici de l'escola Torre de la Llebre i l'altre, la masia que funciona com a restaurant.

Les altres tres torres, dues que s'anomenen Massana i la Torre Salduba, són en part propietat municipal, després que la família que les va fer construir s'hagués de vendre les propietats als anys 50, com explicava l'historiador Eduard Puigventós en un article l'any 2013. De fet, la Torre Salduba va ser rehabilitada per l'Ajuntament per tal que funcionés com a escola-taller, però aquest ús no s'ha arribat a posar mai en marxa, i l'edifici ha quedat abandonat.
 

La Torre Salduba, de propietat municipal, desocupada Foto: Marta Casas


Pel que fa a les dues torres Massana, el mateix Puigventós explicava que "fa anys que estan ocupades", i les queixes i denúncies dels veïns han estat constants en el temps. Els ocupes "les han omplert de brutícia i pintades, han malmès alguns dels elements artístics singulars, les empren a vegades com a punts de venda de drogues, hi tenen gossos que campen lliurement i, segons em comentaren alguns dels participants - durant una sortida cultural per conèixer el patrimoni local - fan trobades i festes que molesten tot el veïnat".

En l'actualitat, només una de les dues torres Massana està ocupada, mentre que l'altra està tapiada. Aquesta segona és de propietat 100% municipal, mentre que l'altra encara no ho és del tot, perquè falta una part de l'expropiació forçosa per executar, però ho serà, si no aquest any; l'any 2021. L'entorn de la casa tapiada l'ha ocupat, des de fa uns anys, un home que té en propietat diversos animals, alguns dels quals es veuen des de les avingudes Massana i Can Cabanyes, i que han cridat l'atenció de diverses persones que s'han preocupat pel seu estat, arribant a denunciar els fets a la Policia Local, els Mossos d'Esquadra o els Agents Rurals.
 

La torre Massana desocupada i tapiada, al pati de la qual hi ha els animals Foto: Marta Casas


Denúncia ciutadana per "maltractament animal"

Els veïns que han contactat amb RubiTV.cat ho han fet, en especial, per la seva preocupació pels animals, ja que deien que es trobaven en mal estat: en un espai poc adequat, sense menjar ni aigua, sense ombra i barrejats entre diverses espècies - cosa que, segons un testimoni, va provocar que un dia un dels porcs matés un dels xais i el cadàver de l'animal passés dies allà, sense recollir, amb tot el que això comporta. Una d'aquestes denúncies es fa fer pública a través del canal d'Instagram @rubi_denuncia.

A més, veïns que han contactat amb aquest mitjà han explicat que han intentat alertar veterinaris, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, així com amb l'Ajuntament, però que "ningú fa res" i que per això havien decidit contactar amb els mitjans de comunicació i donar a conèixer aquesta història.

RubiTV.cat ha pogut parlar amb la persona propietària dels animals, que ha accedit a deixar fotografiar-los, així com l'espai on es troben, i veure tota la documentació relacionada amb les bèsties. A l'espai del voltant de la torre Massana, convenientment tancat, hi ha dos porcs i set ovelles - quatre adultes i dos xais - que conviuen i pasturen al pati, i compten amb un abeurador i menjar. En un altre espai, separat, hi ha un ruc; un altre tancat amb gallines i, finalment, dues oques. També compten amb un petit hort, amb els fruits del qual, en part, alimenten les bèsties.
 
Les ovelles a la zona de les Torres Massana Foto: Marta Casas

L'amo d'aquests animals, que estan censats des de fa dos anys després que els veterinaris li advertíssin quants en podia tenir a la finca, i en quines condicions havien d'estar cadascun d'ells, afirma que és fals que no estiguin ben alimentats. "Tenen menjar i beure cada dia, i hi ha gent que s'acosta a deixar-los menjar a través del mur del carrer, però són animals que poden estar menjant durant hores seguides, si es mengen el que els donen no és perquè passin gana ni set", explica.

La darrera visita dels Agents Rurals a aquest espai va ser aquest mateix mes de juny, arrel d'una denúncia dels veïns, i van aixecar acta de les condicions de l'espai i dels animals, assegurant que es troben en bon estat, i deixant un marge de 15 dies hàbils al propietari perquè fes arribar la documentació que faltava en el moment de la visita dels agents. En el mateix document, el propietari dels animals afirma que ha demanat un permís a l'Ajuntament per disposar de l'espai per tal de tenir-ne cura, tal com relaten els agents.
 

Els porcs de la zona de les Torres Massana Foto: Marta Casas


"Els animals són meus i no els vull tenir per maltractar-los, això seria una bajanada. Els tinc aquí, els alimento, i me'n cuido cada dia, perquè jo estic cada dia aquí", explica el propietari dels animals, que també afirma que ha parlat amb dues persones - dues dones, una més gran i una altra més jove - que l'han interpel·lat per l'estat dels animals, per explicar-los la situació.

RubiTV.cat ha pogut saber que un grup de joves es van preocupar, també, per aquesta qüestió, recordant que les torres són, en part, propietat municipal, i que tindrien alguna proposta per traslladar, però la cosa no ha anat, de moment, més enllà. Pel que fa a la dona més gran, segons han explicat algunes persones a aquest mitjà, es tracta d'una veïna de la zona que s'acosta cada tarda a deixar menjar per les bèsties. Amb les pluges d'aquesta setmana, però, no ha estat possible contactar-hi.
 

El ruc de la Torre Massana Foto: Marta Casas

 

Les gallines de la Torre Massana, en un espai tancat Foto: Marta Casas