Arrenca la programació del Dia Mundial de les Persones Refugiades

Aquesta setmana es farà el gruix de les activitats dedicades a aquest dia

El Sàhara Occidental centrarà una de les activitats del Dia Mundial de les Persones Refugiades
El Sàhara Occidental centrarà una de les activitats del Dia Mundial de les Persones Refugiades | Albert Alemany
Redacció
15 de juny del 2020
Actualitzat el 17 de juny a les 10:37h
El proper 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades, i l'Ajuntament de Rubí ha preparat una programació especial al seu voltant, i que s'allargarà durant tot el mes de juny. De fet, des del passat dia 2 es pot veure l'exposició virtual Tornar a Al-Ma'in, una mostra que explica, a través de testimonis de persones que van néixer a la Palestina històrica, la història d'aquest poble ocupat i destruït l'any 1948. L'Ajuntament de Rubí va destinar 6.000 euros al projecte l'any 2017, mitjançant un conveni amb el Fons Català de Cooperació.

També entre el 2 i el 30 de juny, la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats posa a disposició La maleta refugi, una sèrie de recursos per combatre els estereotips al voltant de les persones refugiades, especialment els discursos discriminatoris i xenòfobs.

Durant aquesta setmana hi haurà el gruix d'activitats amb relació a les persones refugiades organitzades des del municipi. Des d'avui i fins el proper dilluns, 22 de juny, es posa en marxa la campanya Joves de Rubí amb el Sàhara, una proposta conjunta entre l'escola d'art i disseny edRa i alumnes de La Serreta, que el setembre de 2019 van iniciar un projecte de cooperació als campaments de refugiats saharauis, i reactiven la proposta, enfocada a donar visibilitat sobre la situació del Sàhara Occidental, el seu poble i la seva causa. Aquesta campanya es podrà seguir per les xarxes socials municipals.

Recordem que enguany, el programa Vacances en Pau, coordinat per Rubí Solidari a la nostra ciutat, ha quedat cancel·lat a causa de la pandèmia de coronavirus.

El dimecres, 17 de juny, la Biblioteca Mestre Martí Tauler dedicarà la seva Hora del conte - ara de forma virtual - a explicar la història de Pepi Soto i il·lustracions de Pia Vilarrubias L'ametller no va poder fugir, creada pel Comitè Català de l'ACNUR (l'agència de l'ONU per als Refugiats), mitjançant una adaptació narrativa a càrrec de l'educadora i contacontes Clementina Kura-kura.

Les entitats de Rubí amb les persones refugiades (Rubí Acull, Rubí Solidari, CCAR i Apip-Acam) també seran presents a la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, amb un vídeo on es donaran a conèixer i aproparan el col·lectiu de persones refugiades a la ciutadania. Els vídeos es podran veure el divendres, 19 de juny, a partir de les 18h.

Finalment, el 20 de juny coincidint amb el dia mundial de les persones refugiades, l’Ajuntament de Rubí difondrà un webinar sobre els desplaçaments forçats en el marc de la COVID-19, concretament, sobre Orient Mitjà i Mèxic.

El Punt d'Informació i Orientació (PIO) a les persones refugiades ha atès 86 consultes des del mes de gener

Rubí disposa, des del 7 de gener de 2020, d'un Punt d’Informació i Orientació (PIO) a les persones refugiades, gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat en conveni amb el consistori.

Des de llavors fins l’11 de març de 2020 s’han atès 76 consultes sobre protecció internacional de 69 persones; 66 sobre protecció internacional i 3 sobre altres qüestions, que van ser derivades al servei corresponent. Entre l'11 de març i el 25 de març, període en què l'atenció ha estat per la via telefònica, s'han atès 10 persones.

D'aquestes, un 50,8% han estat homes i un 49,2%, dones; majoritàriament d'entre 30 i 44 anys i procedents de Colòmbia, Hondures, El Salvador i Veneçuela en la majoria dels casos.

El servei continua en funcionament a través del telèfon habilitat per a les cites prèvies ( 93 588 70 77 – ext. 4005).