«17-A: Volem saber la veritat», la campanya per afrontar el judici dels atemptats de Barcelona

Javier Martínez, pare del nen de tres anys de Rubí assassinat a la Rambla, és el promotor de la iniciativa

Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla.
Víctimes i familiars en l'ofrena floral davant del mural de Joan Miró a la Rambla. | Sergi Cámara
Redacció
15 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:46h
El pare de Xavier Martínez, el nen de tres anys que va morir a la Rambla de Barcelona a conseqüència dels atemptats terroristes del 17 d'agost de 2017, ha posat en marxa la web Volem saber la veritat, una campanya per tal d'aconseguir que es creï una comissió d'investigació "necessària per a resoldre preguntes que moltes persones i en concret les víctimes ens fem" i també recollir donatius per afrontar el judici dels atemptats, al qual es personarà particularment amb l'advocat Jaume Alonso Cuevillas.

Els motius per presentar-se al judici són diversos, però Javier Martínez explica, a través d'aquesta pàgina web, que van ser dos principalment: una conversa amb el jutge que instruïa el cas del seu fill, en què li demanava perdó per no haver donat informació sobre l'imam de Ripoll - que els familiars creuen que podria estar viu - i la negativa a investigar els seus vincles amb la policia espanyola.

"Per què la policia nacional va visitar l’imam de Ripoll a Ripoll fins a tres vegades abans dels atemptats? Per què no va ser extradit després de la seva condemna a la presó de Castelló? Per què Espanya nega una comissió d’investigació, quan en tots els països de UE s’ha dut a terme? Què es va parlar en la comissió de secrets oficials d’estat a Madrid, que les víctimes no puguem saber?", es pregunta Martínez.

Javier Martínez també recorda, com ha denunciat en nombroses ocasions, el tracte de les diferents institucions que havien d'ajudar-lo, a ell i la resta de víctimes, i que van respondre amb "incertesa, frustració i, per desgràcia, solitud". També fa esment de pràctiques periodístiques que van mostrar "manca d'humanitat" - en referència a la publicació d'imatges "doloroses i morboses" - i com algunes institucions es van acostar a ells "de manera inadequada".

El pare del petit Xavier també retreu que alguns partits polítics hagin denegat la creació d'una Comissió d'Investigació sobre els atemptats del 17-A al Congrés (PP, PSOE, Cs i Vox) mentre que, per exemple en el cas del PSC, sí que hi va votar a favor al Parlament i en canvi en contra a l'Ajuntament de Barcelona.