L'AUP trasllada una bateria de propostes en matèria de Serveis Socials al govern

En destaca la creació d'un fons d'infància per a famílies amb pocs ingressos

Betlem Cañizar i Marina Dolset, de l'AUP, s'han reunit amb responsables dels Serveis Socials
Betlem Cañizar i Marina Dolset, de l'AUP, s'han reunit amb responsables dels Serveis Socials | Marta Casas
17 de juny del 2020
L'Alternativa d'Unitat Popular ha presentat tota una bateria de mesures en matèria social al govern, entre les quals destaca la proposta de creació d'un fons d'infància, que estaria dotat amb mig milió d'euros, i que permetria a totes les famílies amb ingressos baixos disposar de recursos per alimentació, material escolar, roba... 

Es tracta d'un model, com va explicar Marina Dolset, que ja funciona a ciutats com Barcelona, i que dona 100 euros per infant a cada família - el doble per a famílies monoparentals - a través d'una targeta moneder o transferència bancària. Això, per una banda, fa que no sigui necessari el vincle de les famílies amb Serveis Socials, sinó que qualsevol unitat de convivència amb un determinat nivell d'ingressos hi tingui accés directament, i alhora evita haver de fer tràmits burocràtics per cada ajuda que necessiti la unitat en qüestió.

Dolset també ha explicat que existeix un mecanisme per comprovar que les persones que tinguin aquestes targetes en facin un bon ús, i en cas que es demostri que no, hi perdrien el dret. 

El sistema de targetes moneder o transferències també seria el que l'AUP proposaria per a substituir progressivament el Banc d'Aliments, que considera molt "assistencialista" i que no deixa lloc per a l'autonomia de les persones usuàries.

Altres mesures proposades per l'AUP en les diverses reunions que ha mantingut amb el govern són l'obertura de dos Serveis d'Intervenció Sòcioeducativa - per ràtio d'habitants, són els que pertocarien a Rubí -, la implementació del projecte RADARS per detectar situacions de vulnerabilitat en la vellesa o la creació d'un dispositiu per donar suport a les persones a fer els tràmits necessaris per demanar tots els ajuts que hi ha ara en marxa. D'aquestes mesures, les dues primeres ja s'estarien treballant, i la segona existeix només en el cas de les beques menjador, i l'Alternativa creu que s'hauria d'ampliar.

L'AUP, en línies generals, vol que es promogui una universalització dels serveis socials d'atenció primària, posant-los a l'abast de tota la població perquè en qualsevol moment una persona pot patir una situació de vulnerabilitat. En definitiva, la tendència hauria de ser un model d'atenció sociosanitari que funcionés les 24 hores. En aquest sentit, durant la pandèmia ja s'ha activat un telèfon d'atenció directa, com havia demanat l'AUP el mes de novembre una línia d'actuació que l'AUP espera que es mantingui un cop acabat el confinament.

Finalment, la formació alternativa ha demanat al govern municipal que garanteixi l'empadronament de totes les persones que viuen a Rubí, dotant-se d'un servei de mediació i traducció; que s'iniciï la creació del Centre d'Empoderament Feminista que l'AUP ja ha reclamat en més d'una ocasió, i una prova pilot per municipalitzar el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) a través d'una empresa municipal.

L'AUP vol posar en valor la tasca de la gent en la primera línia de la pandèmia amb el cicle d'entrevistes Essencials

En les darreres setmanes, l'AUP ha difós una sèrie de vídeos que volen donar veu a persones que la formació considera que han estat essencials en la lluita contra el coronavirus, des de diversos àmbits: la treballadora social Alba Aguilà, el periodista Roger Cuartielles o les integrants de la xarxa de suport del CRAC Argi i Martina són alguns dels testimonis que ha recollit la formació alternativa per explicar com s'ha viscut la crisi, les mancances i els reptes de futur.