poum

L'alcaldessa presenta el POUM, que podria aprovar-se dijous: 'No podem deixar escapar més trens'

El document actual data de 1981 i per a l'alcaldessa és 'vital' adequar la normativa a l'actualitat

per RubiTV.cat , 20 de novembre de 2017 a les 12:10 |
L'alcaldessa presenta el POUM | Rubén Cabús
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'equip de govern porta aquest dijous al ple l'aprovació del text refós del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). L'actual data de 1981, amb una revisió l'any 1987, i això fa que durant aquests últims anys hagin estat molt els agents econòmics i socials que hagin reclamat als diversos governs municipals la seva adaptació als nous temps. Aquest dijous, després de mesos de negociacions, tot sembla indicar que el POUM superarà la seva aprovació al ple amb els vots d'una part de l'oposició.


L'alcaldessa, Ana Maria Martínez, ha dibuixat les línies mestres d'un document que, segons ha afirmat, 'és vital per adequar la ciutat als nous temps' I ha recalcat la necessitat d'aprovar aquest document en considerar que 'Rubí ha deixat passar molts trens i ja necessitem respondre de manera urgent a necessitats concretes [...] Un planejament adequat també fa que la riquesa no marxi i, per tant, mantenir l'ocupació'.

El document proposat pel govern contempla diversos canvis en l'ordenament urbanístic. Al centre, s'aposta per la consolidació d'un model prioritari per a vianants amb una àmplia oferta comercial i d'oci, obligant a destinar la planta baixa dels immobles a locals comercials en els carrers més atractius.


Un altre dels aspectes fonamentals d'aquest POUM és la conversió de l'avinguda de l'Estatut en una via urbana amb comerços i la reordenació del trànsit a la C-1413a. L'actual carretera es convertiria en un vial de dos carrils en direcció a Terrassa i a l'altra banda de la Riera hi circularien els vehicles en sentit Sant Cugat. El POUM també pretén que la Riera deixi de dividir la ciutat i per això es construeixen dos ponts nous i es reformen quatre dels actuals.

El nou text refós del POUM també contempla la segona estació d'FGC a La Llana, una parada que segons ha pogut saber Rubitv.cat podria comptar, ara sí, amb el suport de la Generalitat, que fins fa poc descartava el projecte. Al Vapor Nou es planteja una nova zona residencial, així com a l'espai més proper a la Renfe, on també hi hauria reserva d'espai per a algun hotel. El POUM també contempla regular l'habitatge bifamiliar a les urbanitzacions, així com la seva millora en les connexions viàries amb el Centre.

El nou document planteja un desenvolupament urbanístic amb un topall de 88.000 habitants i una reserva del 30% per a habitatge protegit. Pel que fa als espais verds, l'alcaldessa ha anunciat que el document preveu dos grans parcs: el de Ca n'Oriol i el de les Valls de Sant Muç.

Aquest no ha estat un camí gens fàcil per a aquest document, criticat durament per una gran part de l'oposició i que va ser tombat per la Comissió d'Urbanisme de Barcelona (CUB) l'any 2010. Per tal que això no torni a passar, l'Ajuntament ha estat tutoritzat per tècnics de la CUB i pel propi director, segons ha explicat Ana Maria Martínez. D'aquesta manera, l'alcaldessa descarta que Urbanisme tombi el text refós, una possibilitat que l'oposició ha contemplat en nombroses ocasions.

Martínez ha agraït el suport dels partits que faran possible l'aprovació del document i que tot sembla indicar que seran C's, el PP i els dos regidors no adscrits Mariola Marín i José Manuel Mateo, a l'espera del que pugui fer Víctor Puig (PDeCAT). Recordem que la setmana passada ERC, l'AUP, ICV i VR demanaven al govern que iniciés el POUM des de zero.

 

Participació