ple municipal

El ple municipal debatrà nou mocions i extingirà la concessió de l'aparcament Duet Sports

En acabar el Ple, hi haurà una reunió de la Mesa d'Abocadors a la Biblioteca

per Marta Casas , 25 de juny de 2020 a les 16:30 |
El ple municipal del mes de juny, que se celebrarà aquesta tarda a partir de les 17h debatrà fins a nou mocions presentades pels diversos grups polítics: dues d'ERC, una de Veïns per Rubí, dues de l'AUP, dues d'En Comú Podem i el PSC i dues de Cs.

En la part resolutiva, un dels punts a destacar és l'extinció de la concessió demanial de titularitat de l'empresa Parmer sobre l'aparcament situal al carrer Edison, al costat del gimnàs Duet Sports. El conflicte amb l'empresa va començar l'agost de l'any passat, quan l'empresa PAR-MER va entrar en concurs de creditors i va procedir a la liquidació. L'Ajuntament va explicar el setembre de 2019 que estudiaria la possibilitat de recuperar la gestió directa de l'equipament.

A les 20.30h s'ha convocat una reunió de la Mesa d'Abocadors a la Biblioteca Municipal, on s'abordaran les darreres qüestions al voltant dels tràmits de l'abocador de Can Balasc.

El ple municipal del mes de juny, en directe

 21:32 
Després del torn de precs i preguntes per part dels grups municipals, es dona per finalitzada la sessió plenària del mes de juny.

 21:27 
Finalitza la part de control, i, sense assumptes urgents, és el torn de precs i preguntes per part dels grups municipals.

 21:27 
Amb la incorporació d'una esmena per part del grup de l'AUP que demanava incorporar la corresponsabilitat dels homes en les tasques de cura en un dels paràgrafs, la moció de Cs per la conciliació laboral i la reducció de la bretxa salarial s'ha aprovat per unanimitat.

La darrera moció, presentada originalment per l'AUP, per incorporar informació adreçada al col·lectiu LGTBI+ a la web municipal, entre d'altres, passarà finalment per Junta de Portaveus.

 21:10 
A debat una moció de Cs per preservar la conciliació laboral i reduir la bretxa salarial en la situació provocada per la Covid-19.

Mentre s'està desenvolupant el ple, hi ha en marxa una Mesa d'Abocadors - que estava convocada a les 20.30h - i l'Ajuntament ha avançat, mitjançant una nota de premsa, que ha denegat l'aprovació prèvia del Projecte d'Actuació Específica (PAE) de Can Balasc, ja que l'empresa no ha presentat l'estudi d'impacte ambiental que li requeria la Junta de Govern Local.

 21:05 
L'objectiu de la moció, explica Roberto Martín, és que els Ajuntaments puguin fer ús dels seus estalvis, generats a través del pagament d'impostos dels seus ciutadans, a ajudar els veïns que es trobin en una situació de vulnerabilitat, i per tant que el govern espanyol augmenti el percentatge del superàvit que poden gastar els ajuntaments per a destinar-los a aquestes famílies, i que es permeti el seu ús i gestió per part de la corporació municipal i no per part dels estats.

Betlem Cañizar (AUP) ha recordat que en el ple anterior es va aprovar una moció en un sentit similar, i ha anunciat la seva abstenció al text, mentre que Toni García (VR) ha manifestat la seva preocupació per la gestió que en podria fer el govern espanyol dels recursos que són propis d'una corporació municipal. Per la seva banda, Robert Masalias (ERC) ha defensat que el seu grup no vol caure en cap "autolimitació" demanant que s'augmenti el percentatge que podrien gestionar els municipis, sinó que voldrien poder gestionar-ho tot.

Finalment, la regidora d'Hisenda, Mª Carmen Cebrián (PSC), després d'alguns problemes tècnics, ha manifestat que, tot i no subscriuen les paraules explícites - "sostreure" - de la moció estan d'acord amb el fons, tot i que ja es va debatre en el ple anterior, i per això hi votaran a favor.

Després d'acceptar les dues esmenes proposades per PSC - canviar el verb "sostreure" - i ERC - per canviar la demanda d'augment del superàvit per permetre l'ús del 100% d'aquest -, la moció s'ha aprovat per unanimitat.

 20:46 
S'inicia el debat de la moció de Cs que es manifesta en contra de la intervenció dels superàvits municipals per part del govern espanyol. Defensa la moció el portaveu de la formació, Roberto Martín, que alerta sobre la greu situació econòmica que generarà la crisi de la Covid-19 i la caiguda d'ingressos que això suposarà per a les arques públiques, deixant els municipis en una situació "extrema".

 20:44 
Després d'un debat sobre els continguts de la moció, després que s'hagin proposat esmenes per especificar que qualsevol norma de regulació de l'ús de la pirotècnia garantirà que les activitats es puguin celebrar, i serà treballada amb les entitats que en facin ús; el text ha quedat aprovat amb els vots a favor de l'AUP, Cs, ECP, ERC i el PSC; i l'abstenció de Veïns per Rubí.

 20:23 
Andrés Medrano (ECP) assegura que "parlarem amb tothom" per tal de crear un reglament que faci compatible l'ús de pirotècnia amb el benestar de tothom.

El text de la moció detalla els problemes que els impactes sonors de la pirotècnia poden causar en diversos col·lectius de persones, com ara les que pateixen un transtorn de l'espectre autista (TEA), l'Alzheimer o vertígens; així com als nadons. I també en els animals, com han defensat diverses associacions animalistes, ja que poden provocar-los taquicàrdies, tremolors, falta d'aire, nàusees, pèrdua de control o, fins i tot, la mort.

Betlem Cañizar (AUP) ressalta que la moció es presenta pocs dies després de Sant Joan, amb els ànims molt caldejats, i obviant que no només els petards generen soroll, sinó que hi ha molts altres impactes sonors que l'Ajuntament no regula - per exemple el trànsit o els concerts de Los40 Principales o la Festa Major. També retreu que el treball que s'ha de fer amb la ciutadania i les entitats, com per exemple els Diables, es podria haver fet abans de presentar la moció, i no encetar un debat en un moment "molt oportunista", per la qual cosa ha demanat que es retirés la moció per poder debatre-la més a fons.

Toni García (VR) també considera que la moció és oportunista, i ha titllat de "surrealista" que siguin els dos partits que formen el govern presentin una moció per fer una ordenança per regular l'ús de la pirotècnia, ja que són ells qui tenen la capacitat legislativa per fer-la. El portaveu de la formació municipalista, a més, també ha remarcat que la creació d'una nova ordenança necessita efectius per fer control sobre les directrius que marqui.

Roberto Martín (Cs) està d'acord en què cal solucionar els problemes que poden causar els elements pirotècnics, i que cal fer-ho en una forma consensuada, i s'ha sumat a l'observació de Veïns per Rubí perquè es presenti en forma d'ordenança, i no de moció, per part dels partits que formen part del govern, tot i que ha anunciat que hi votaran a favor perquè estan totalment d'acord amb les demandes i la sensibilitat.

Xavier Cots (ERC) ha explicat que el seu grup municipal està d'acord amb l'exposició de motius i fins i tot en els acords, tot i que no acaba de quedar clar què s'està regulant. El regidor d'ERC també ha manifestat que seria necessari especificar que no es vol anar en contra de cap manifestació de cultura popular, com per exemple les colles de Diables de Rubí.

El regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano (ECP) ha descartat retirar la moció, i ha lamentat no haver rebut cap mena de proposta de transacció per part de l'oposició. "Això és l'inici d'un procés per regular quelcom que faciliti el benestar de diversos col·lectius de persones i també animals", ha explicitat Medrano.
 

 20:01 
A debat la moció per a l'ús de pirotècnia de baix impacte sonor en les celebracions populars a Rubí. Defensa la moció el regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano (ECP), que ha començat la seva intervenció aclarint que en cap cas es vol prohibir la pirotècnia, sinó crear un reglament que tingui en compte els problemes que poden causar els impactes sonors dels petards a persones i també a animals.
 

 19:59 
Ànnia Garcia (ECP), regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Rubí, explica que la moció té l'objectiu de posar en valor la tasca de totes les administracions en defensa del dret a l'habitatge, i més després dels problemes derivats de la crisi sanitària de la Covid-19, tot i que reconeix que "és obvi que calen solucions estructurals" i canvis en el sistema.

La moció demana la cooperació entre administracions, i proposa que el Pacte d'Estat contempli, entre d'altres, l'increment del pressupost en Habitatge, una nova moratòria per a desnonaments i pròrroga dels contractes de lloguer, impulsar la construcció d'habitatge o la reconversió dels habitatges buits de la SAREB i els grans tenidors en habitatges de lloguer per a famílies vulnerables.

La moció ha quedat aprovada, amb els vots a favor de tots els grups municipals i l'abstenció d'ERC, i pràcticament tots els grups han remarcat les contradiccions que mostren els acords de la moció amb les polítiques que aplica tant l'Ajuntament de Rubí com el govern espanyol com el de la Generalitat.

Garcia, que ha agraït les aportacions dels grups municipals, ha reiterat que la moció pretén sumar esforços i començar un camí de cooperació per corregir tot allò que s'ha fet malament en els darrers anys en polítiques d'habitatge.

 19:25 
S'aprova per unanimitat la moció de l'AUP i s'inicia el debat sobre la moció en suport a un pacte d'estat pel dret a l'habitatge, presentada conjuntament per En Comú Podem i el PSC.

 19:21 
A debat la moció de l'AUP sobre l'ampliació d'activitats per a aquest "estiu enriquit", que inclou diverses propostes i que han estat treballades amb el regidor d'Educació, Víctor García.

 19:04 
El govern tomba la moció de Veïns per Rubí per la redacció d'un nou Pla Director de Polígons Industrials.

 18:53 
Es reprèn el ple municipal amb el debat de la moció per la redacció d'un Pla Director de Polígons d'Activitat Econòmica, presentada per Veïns per Rubí.

 18:51 
Es fa un descans de 10 minuts del ple municipal. A la represa, que serà a les 19h, quedaran per debatre set mocions, i assumptes urgents si n'hi ha.

A les 20.30h està prevista la reunió de la Mesa d'Abocadors a l'auditori de la biblioteca Mestre Martí Tauler.

 18:50 
A debat la moció d'ERC a favor de la llibertat d'expressió i contra la prohibició de banderes "no oficials" en façanes d'edificis públics. El portaveu Xavier Corbera ha fet tot un al·legat a la llibertat d'expressió després que Víctor García (PSC) ha acusat, en el debat de la moció anterior, de presentar mocions al ple municipal per interessos partidistes.

Un discurs que ha tingut també el suport de Betlem Cañizar (AUP) que ha lamentat que s'estigui intentant, amb la sentència del TS que prohibeix l'exhibició de banderes no oficials en façanes dels edificis públics, "uniformitzar" l'espai públic.

En canvi, Toni Garcia (VR) ha defensat l'abstenció a la moció per raons tècniques i jurídiques, ja que la sentència del TS diu que no es poden utilitzar les banderes sempre que siguin per substituir les oficials. En aquest sentit també s'ha expressat Roberto Martín (Cs), que ha votat en contra de la moció perquè ha considerat que ERC barrejava "churras con merinas", en utilitzar una sentència del TS per intentar fer veure que a Espanya hi ha manca de llibertat d'expressió o persecució ideològica.

També ha intervingut Andrés Medrano (ECP) per donar el seu punt de vista sobre la interpretació de la sentència del TS, lamentant que la literalitat del text ha permès, per exemple, que un ajuntament de Màlaga hagi fet retirar una bandera LGTBI d'una façana oficial. Finalment, Moisés Rodríguez (PSC) ha criticat que ERC presenti una moció "que barreja temes i que està mal redactada", i ha anunciat la seva abstenció malgrat manifestar respecte absolut per les sentències.

Al final del debat, Corbera (ERC) ha advertit que la prohibició de símbols és un perill per a la llibertat d'expressió i la democràcia, i que si es permet, es pot anar estretint el cercle; mentre que Martín (Cs) ha reiterat la defensa del seu grup municipal de la neutralitat dels espais públics.

La moció, doncs, s'ha acabat aprovant amb els vots a favor d'ERC, ECP i l'AUP; les abstencions del PSC i VR i els vots en contra de Cs.

 18:20 
El PSC ha anunciat que votarà negativament a la moció per reclamar al govern espanyol el pagament dels ERTO, després que Víctor García hagi defensat diverses mesures del govern per tal de fer front a una situació molt complexa i sense precedents; entre d'altres, l'aprovació de l'ingrés mínim vital i també l'acord per allargar els ERTO fins el 30 de setembre.

Robert Masalias (ERC) ha explicat les dificultats patides per les empreses i treballadors per gestionar aquests ERTO, i ha lamentat que el PSC no se sumi a aquesta demanda perquè hi ha moltes persones que ho estan passant molt malament, a més d'acusar el govern espanyol d'actuar amb improvisar. García ha respost que el govern del seu partit a Espanya fa polítiques d'esquerres, a diferència del seu partit, que "governa amb la dreta".

En Comú Podem, que no ha intervingut en el tens debat entre el PSC i ERC, també ha votat en contra, impedint així que prosperi la moció.

 18:00 
Comença el debat de les mocions. La primera és d'ERC, per reclamar al govern espanyol el pagament dels ERTO dels milers de treballadors que encara no l'han cobrat.

 18:00 
En el punt d'assumptes urgents, es proposa l'adhesió a la Declaració del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades. El regidor de Solidaritat i Cooperació, Pau Navarro, detalla tots els actes que s'han fet a Rubí al voltant d'aquest dia, i explica que el colofó d'aquesta commemoració serà l'adhesió a aquesta declaració.

Montse Soler (ERC) intervé per reconèixer la tasca del govern en favor dels refugiats, però retreu que fa tot just un any la població de Rubí va viure "un dels episodis més tristos de la història recent: veure la seva alcaldessa cridant ben fort que aquí no s'obriria un centre de menors no acompanyats", cosa que va fer despertar actituds racistes i xenòfobes. Soler demana coherència al govern, i que més enllà d'adherir-se a manifestos, es faci una veritable tasca de sensibilització.

Betlem Cañizar (AUP) també demana la paraula per advertir que cal avançar en molts aspectes, no només d'asil i refugi - conceptes que són molt restrictius - i demana que se solucionin les dificultats que han tingut moltes persones per empadronar-se i que encara no s'han resolt. La regidora també demana que hi hagi una reparació dels fets que es van produir fa un any al voltant de l'Hotel Terranova.

Toni García (VR) també lamenta la imatge que va donar la ciutat de Rubí tot just fa un any, amb la polèmica del centre de menors. "Quan l'alcaldessa de la ciutat encapçala una manifestació el lema de la qual és Stop Centre de Menors, deixa la ciutat en molt mal lloc".

Com a rèplica, Pau Navarro (ECP) defensa la coherència de l'equip de govern en el sentit que "no només signem manifestos, sinó que signem convenis per treballar, i aquest treball dura tot l'any". També ha explicat que es treballa per reconèixer el dret de totes les persones que no estan reconegudes com a refugiades. També ha demanat no quedar-se al maig de 2019 i valorar la tasca que està fent el govern des d'aleshores.

Moisés Rodríguez (PSC) defensa la tasca del govern anterior per la integració, i recorda a ERC que el seu propi partit va reconèixer que es van fer malament les coses. La darrera part de la intervenció no s'ha pogut sentir.

Ana Maria Martínez (PSC) passa a votació del punt, però abans ha volgut dirigir-se a Montse Soler per dir-li que "no necessito les seves lliçons", ja que Soler ha demanat que no es facin segons quines declaracions en certs contextos, ja que ningú abandona casa seva si no és per una situació molt desesperada.

Una darrera intervenció de Toni Garcia (VR) ha retret al portaveu del PSC i a l'alcaldessa les seves paraules, i novament l'alcaldessa ha defensat que sempre defensarà els drets de les persones, així com tot el que va defensar en aquells dies.

 17:37 
S'aprova l'extinció de la concessió demanial de la titularitat de PARMER sobre l'aparcament situat al c/ Edison, al costat del Duet Sports.

 17:28 
En el punt de l'extinció de la concessió demanial de PARMER per la titularitat de l'aparcament del Duet Sports, Toni García (VR) manifesta la seva preocupació per aquesta qüestió: el temps que passarà aquest equipament tancat, que l'Ajuntament hagi d'acabar pagant una indemnització desproporcionada com a creditor de PARMER, i la desconfiança que ens genera la gestió que n'ha fet el govern municipal de tot plegat.

Betlem Cañizar (AUP) també lamenta que l'Ajuntament hagués d'acabar pagant un crèdit d'una empresa que ha fet fallida, i demana, per una banda, evolucionar cap a la municipalització de serveis; i també cap a la banca ètica.

Xavier Corbera (ERC) acusa al govern de manca de planificació i de gestió, ja que aquesta qüestió ha costat molts diners i ha provocat, durant molt de temps, un perjudici a la ciutadania, que s'ha quedat sense un aparcament durant més d'un any.

Rafael Güeto (PSC) explica que l'Ajuntament ha fet dues coses: defensar els interessos del Consistori, per una banda; i seguir l'assessorament de la comissió jurídica. El regidor també explica que després del pas d'avui - l'extinció de la concessió demanial i posteriorment l'extinció de serveis - es farà un estudi econòmic per tal de veure quin és l'import que haurà de pagar l'Ajuntament per recuperar el servei.

 17:28 
S'aprova l'acta del ple anterior i es dona compte dels decrets d'alcaldia i regidories delegades, a més de l'informe de seguiment del Pla Econòmic i Financer de l'exercici 2020. S'aprova també la compatibilitat amb segona activitat en el sector públic de la senyora Asunción Roldán Gallardo.

També s'aprova la convalidació d'un decret d'alcaldia de 29 de maig de 2020 per destinar el superàvit de 2019 per als Serveis Socials.

En el punt que ha aprovat la reducció del servei al transport públic de Rubí amb motiu de la situació d'emergència generada per la Covid-19, només Betlem Cañizar ha demanat si l'empresa concessionària havia aixecat l'ERTE que ha aplicat als treballadors un cop recuperada la freqüència, un extrem que el regidor Rafael Güeto ha dit que confirmaria.

S'aproven diverses modificacions pressupostàries i dos punts de regularització dels documents comptables del contracte de neteja de les dependències municipals i de neteja viària.

 17:11 
Arrenca el ple municipal, amb uns minuts de retard, dedicant un minut de silenci a les darreres víctimes de la violència masclista.

 16:42 
Les mocions que presenten els grups municipals tracten sobre el pagament dels ERTO i contra la prohibició de banderes "no oficials" en façanes d'edificis públics (ERC), per impulsar un nou Pla Director de Polígons (VR), sobre la necessitat d'un pacte d'estat pel dret a l'habitatge i per a l'ús de pirotècnia de baix impacte sonor en les celebracions populars (ECP i PSC), contra la intervenció dels estalvis dels ajuntaments per part del govern espanyol i per preservar la conciliació laboral i reduir la bretxa salarial (Cs) i per a la promoció d'activitats extraescolars d'estiu i organitzar un apartat específic al web municipal adreçat al col·lectiu LGTBI+ (AUP).

 16:41 
Bona tarda. A les 17h començarà el ple municipal de Rubí corresponent al mes de juny, on es debatran nou mocions dels grups municipals i s'aprovarà, entre d'altres, l'extinció de la concessió demanial de titularitat sobre l'aparcament situat al carrer Edison.


 

 

Participació