Rubí regularà l'ús de la pirotècnia en les festes populars

L'objectiu de l'ordenança és minimitzar l'impacte dels sorolls en animals i persones vulnerables

Rubí regularà l'ús de la pirotècnia a les festes populars
Rubí regularà l'ús de la pirotècnia a les festes populars | Marta Casas
Redacció
30 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:28h
El ple del mes de juny va aprovar una moció presentada per En Comú Podem i el PSC - partits que formen el govern municipal - per a la regulació de la pirotècnia en les celebracions populars, com ara la revetlla de Sant Joan. El fet que es presentés tot just després de Sant Joan, i per part dels partits que formen el govern, van ser les qüestions més criticades pels grups de l'oposició, que finalment van acabar votant a favor del text ja que els proposants van acceptar incloure-hi esmenes.

El regidor de Benestar Animal, Andrés Medrano, va defensar que la moció es presentava "per una qüestió de sensibilitat" amb els col·lectius vulnerables - persones amb TEA o altres transtorns, nadons i també els animals - i va explicar que, amb la proposta, no es pretén prohibir l'ús de la pirotècnia, sinó que es vol "limitar el seu ús a certes hores i llocs", a més de regular-ne l'impacte sonor.

El context en què es presentava la moció, per Sant Joan i "amb l'ambient caldejat" va ser un dels dubtes expressats per la portaveu de l'AUP, Betlem Cañizar, que va considerar que era una moció "oportunista", i que només tenia en compte el soroll que fan els petards però, per exemple, no es parla de regular "els decibels dels concerts de Los40 Principales o la Festa Major", tot i que també generen moltes queixes. "Dilluns hi haurà un piromusical, i no sabem si es farà servir pirotècnia de baix impacte sonor", va afegir. Finalment, també va manifestar els seus dubtes sobre com l'Ajuntament "podria controlar aquestes limitacions que vol establir", i va lamentar que no s'hagués parlat amb, per exemple, les colles de Diables del poble abans de presentar aquesta proposta.

També va parlar d'oportunisme el portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, que va recordar als grups proposants que, com a govern municipal no haurien d'haver presentat una moció sinó portar una ordenança reguladora. També va acusar el govern de funcionar "a cop de Facebook", en referència a les queixes que recullen alguns dels grups de gent de Rubí amb els petards. Com Cañizar, García també ha fet referència a altres tipus de sorolls, com els del trànsit o els espectacles musicals, proposant que es treballi una ordenança municipal sobre la contaminació acústica en general.

Sobre la mateixa idea parlava Roberto Martín, que a més de sumar-se als arguments dels seus predecessors, va voler fer èmfasi en la situació de la Policia Local, "que no té prou efectius per fer complir les diverses regulacions", i aquesta seria una afegida que, tot i que considera "necessària" pels problemes que causen els petards - sobretot a les urbanitzacions - encara afegiria més dificultats al cos.

Per Xavier Cots, d'ERC, el principal problema era la falta de claredat sobre allò que es volia regular, i va demanar que s'especifiqués, en el text, que no es posava en perill cap activitat que impliqués l'ús de pirotècnia, en referència a les que realitzen les tres colles de diables de Rubí al llarg de l'any.

Així, amb la incorporació d'aquestes esmenes proposades pels grups municipals, tots els grups municipals van decidir votar-hi a favor, amb la qual cosa aviat es començarà a treballar per fer una ordenança municipal que reguli l'ús de la pirotècnia - amb limitació de dates, hores, espais i impacte sonor - a la ciutat de Rubí.

Els Diables de Rubí ja van mostrar preocupació per la intenció de la regulació de la pirotècnia

La intenció de presentar aquesta moció per part d'En Comú Podem i el PSC ja havia generat certa inquietud entre la colla de Diables de Rubí, que van comentar-ho amb l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, en acabar l'acte d'entrega de la Flama del Canigó per la revetlla de Sant Joan.

Aleshores, l'alcaldessa ja va assegurar als membres de la colla que "no es prohibirien els petards" en cap cas, i que les celebracions de Sant Joan o els correfocs continuarien endavant.