Sant Cugat presenta al·legacions contra l'obertura del nou abocador de Can Balasc

La Generalitat ha autoritzat l'abocament de més tipus de residus industrials, de construcció i de demolició

Fotograma del vídeo de Can Balasc vist des de l'aire
Fotograma del vídeo de Can Balasc vist des de l'aire | Plataforma Rubí Sense Abocadors
NacióSantCugat
03 de juliol del 2020
Actualitzat a les 18:59h
Sant Cugat també s'oposa a l'obertura del nou abocador de Rubí. L'Ajuntament ha presentat al·legacions a la resolució provisional de la Generalitat de Catalunya que atorga l'autorització ambiental a l'empresa Arrins SL per fer ús de l'abocador de Can Balasc, al costat dels límits territorials de Sant Cugat, podent-s'hi abocar més tipus de residus industrials, de construcció i de demolició.

L'activitat del nou abocador al Vallès consisteix en un dipòsit controlat de residus no perillosos. Durant els propers 14 anys, s'hi abocaran 1.085.000 metres cúbics de residus en un vas de 6,4 hectàrees.

Per aquest motiu, el consistori santcugatenc ha presentat al·legacions que fan referència al risc per contaminació odorífera, emissions de gasos d'efecte hivernacle i de partícules, així com sorolls; ja que l'abocador es troba a menys de 2,5 kilòmetres de la zona residencial de Mas Gener.

94/2973
Tanmateix, assenyalen "inadequació" en el procediment d'autorització ambiental al no presentar-se cap estudi d'impacte ambiental, desatent-se les lleis d'avaluació ambiental ni de canvi climàtic.  

Per altra banda, l'Ajuntament sol·licita a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic -que forma part del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat- a acordar l'ordenació de retroacció de les actuacions d'aquest procediment, realitzant un estudi d'impacte i d'olors. També demanen que s'aporti una garantia que l'eficàcia de captació del biogàs general cap al sistema de combustió controlat serà superior al 85%, instal·lar un sistema de tractament d'olors.

Finalment, també se sol·licita a l’Agència de Residus de Catalunya que validi les equivalències amb el Llistat Europeu de Residus i amb els codis CER i que només permeti els residus inerts, químicament estables i insolubles en medi aquós.