Inspecció de Treball atura les obres del carrer Lourdes per investigar possibles infraccions en els contractes laborals

L'Ajuntament de Rubí assegura que l'empresa adjudicatària té "tots els papers en regla", però que alhora aquesta empresa "subcontracta algunes activitats a terceres empreses"

Les obres del carrer de la Mare de Déu de Lourdes
Les obres del carrer de la Mare de Déu de Lourdes | Marta Casas
13 de juliol del 2020
Actualitzat el 14 de juliol a les 17:20h
Una delegació d'Inspecció de Treball de Catalunya (ITC), amb representants de la policia espanyola, s'ha presentat aquest matí a les obres que s'estan executant al carrer Lourdes, i han ordenat la identificació dels operaris de l'empresa CONSPAI, SL, encarregada de l'execució de les obres, que hi estaven treballant.

Inspecció de Treball ha demanat a tots els operaris de l'obra que els acompanyessin per acabar de documentar el requeriment que han fet, per raons que l'Ajuntament encara desconeix a hores d'ara.

Segons informa l'Ajuntament, aquesta empresa té "tots els papers en regla i periòdicament els envia al consistori per constatar que els treballadors i l'empresa reuneixen totes les condicions laborals". No obstant això, en un comunicat l'Ajuntament argumenta que la companyia "subcontracta alhora algunes activitats a terceres empreses, i és responsabilitat de CONSPAI que aquestes reuneixin tots els requeriments".

"Inspecció de Treball actua sempre d’ofici, com a conseqüència d’una ordre superior, a petició raonada d’altres òrgans, per iniciativa pròpia o bé en virtut d’una denúncia. Les actuacions consten d’una primera fase d’investigació i una segona d’adopció de mesures, si es confirma que efectivament existeix una infracció", explica l'Ajuntament, que encara no sap si s'ha comès alguna infracció.

Una veïna ha estat testimoni dels fets, i ha explicat a RubiTV.cat que ha vist com, des de dues furgonetes blanques, en sortien agents de la Policia Nacional de paisà, que s'han identificat davant dels treballadors. En total, i segons la mateixa veïna, hi havia vuit agents de la policia espanyola.

Un altre veí explica a aquest mitjà que "no havia vist mai un operatiu així al barri", i que ha vist com demanaven als treballadors tota la documentació i els contractes, si és que els tenien, ja que tots són d'origen estranger. Segons explica aquest veí, s'han endut algunes persones - fins a quatre - detingudes.

RubiTV.cat ha intentat contactar amb la Policia Nacional, sense èxit, i també amb l'empresa adjudicatària, Conspai, SL, que de fet ha desactivat el seu número de telèfon des de les 13h. Aquesta empresa va aconseguir l'adjudicació de les obres per 246.000 euros, 65.000 euros menys que el preu de licitació.

Fa tot just uns dies, l'alcaldessa de Rubí i diversos regidors de govern van visitar les obres per tal d'assegurar-se que "avancen a bon ritme".