Els veïns de Sant Muç denuncien que l'Ajuntament els ha deixat sense el seu centre cívic sostenible, el Ressò

Tot i que van complir amb l'exigència de presentar un projecte d'activiats, el Consistori no els ha tornat la clau

L'edifici Ressò, de Sant Muç
L'edifici Ressò, de Sant Muç | Edifici Ressò
Redacció
14 de juliol del 2020
Actualitzat el 15 de juliol a les 10:40h
Els veïns de Sant Muç, gestors del projecte de l'edifici Ressò, han fet públic a través de les xarxes socials un conflicte que mantenen obert amb l'Ajuntament de Rubí des de fa unes setmanes. Es tracta d'un grup de veïns que, un cop instal·lat l'edifici a l'urbanització gràcies a un acord entre la UPC-ETSAV i l'Ajuntament de Rubí, van "recollir el repte" de gestionar-lo per tal de donar vida al barri.

Des de l'any 2014, els veïns han anat elaborant, seguint les directrius de la UPC-ETSAV, un projecte de gestió de l'edifici, i al mes de març ja el tenien a punt però la reunió prevista per presentar-lo es va haver d'anul·lar a causa de la Covid-19.

Les reunions de treball s'han reprès aquest mes de juliol, però els veïns denuncien que, "d'un dia per l'altre, l'Ajuntament ha canviat la clau de l'edifici i no ens torna a donar accés, ni a nosaltres ni a la UPC", cosa que ha provocat que no puguin seguir amb el projecte i puguin afegir més propostes, ni preparar els continguts de les futures reunions de treball que ja estan planificades, com la del proper 17 de juliol.

"Després d'expressar la incongruència de la situació, se'ns va exigir un document de projecte i previsió d'activitats per a deixar-nos la clau temporalment fins que s'instal·li la clau electrònica definitiva i així solucionar el problema i desbloquejar la situació", continuen explicant els veïns, que també afirmen que van fer el que se'ls demanava però l'Ajuntament no els ha retornat la clau.

"Per tant ara tot està bloquejat i no s'hi pot fer res i en vistes de l'actitud de l'Ajuntament, sembla que a banda d'actes institucionals i de la UPC-ETSAV, el projecte de gestió del centre per als veïns i veïnes ja no té gens d'interès", lamenten els veïns de l'edifici Ressò. "Nosaltres sempre hem cregut que les activitats dels tres agents eren viables i a més podien crear sinergies positives", i per això esperen una reconsideració per part del Consistori.

"Amb l'excepció del suport inicial del projecte Rubí Brilla, l'ajuntament ha estat desaparegut en tot el procés: pràcticament tot el que s'ha fet ha estat amb els recursos propis dels veïns", lamenten en el comunicat.

El Ressò és un centre cívic de baix consum energètic, que es va començar a construir a Sant Muç l'any 2014, gràcies a un acord assolit entre l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i l'Ajuntament de Rubí. El centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va participar amb aquest projecte al Solar Decathlon Europe, a Versalles, i un cop guanyant el primer premi d'arquitectura i el tercer d'urbanisme.

L'acord amb la UPC estableix una cessió per un mínim de deu anys, i està vinculat a la realització d'estudis acadèmics que permetran valorar el comportament energètic de l'edifici en relació amb l'entorn natural. A més, ha servit com a centre cívic per als veïns, que han organitzat tot d'activitats per dinamitzar-lo i donar-lo a conèixer a la resta de la ciutadania.