Arrenca el procés participatiu del Pla local d'habitatge de Rubí

Segons la diagnosi, Rubí té uns 1.500 pisos buits, un 80% propietat de grans tenidors

Arrenca el procés participatiu del Pla local d'habitatge
Arrenca el procés participatiu del Pla local d'habitatge | Ajuntament de Rubí
Redacció
20 de juliol del 2020
Dijous va arrencar el procés de participació ciutadana per a l'elaboració del Pla local d'habitatge de Rubí, que s'allargarà fins el 12 d'octubre a través de la plataforma Rubí Participa. Es preveu que al setembre, la participació ciutadana es faci de forma presencial a través de parades, tallers, un debat obert i una sessió amb actors socials i professionals.

L'equip redactor del Pla local ja ha tancat els treballs de la primera fase, de diagnosi, que s'ha fet a partir de les dades demogràfiques de diverses fonts i projeccions de població que fa l'IDESCAT. L'anàlisi se centra en sis aspectes: evolució i característiques de la població, mercat de l'habitatge, col·lectius amb especial necessitat d'habitatge, evolució i estat del parc residencial, previsions demogràfiques i de necessitat d’habitatge, i objectiu de solidaritat urbana. A més, inclou un resum de les necessitats d'habitatge per als propers anys, per tipologies de població i possibles àmbits d'actuació que s'hauran d'afrontar durant l'elaboració del pla d'acció.

Segons aquest document, Rubí necessitarà 4.779 habitatges per assolir el 15% de vivendes destinades a polítiques socials en 20 anys, incloent habitatges nous de propietat municipal, allotjaments dotacionals, habitatges provinents de la Borsa de Mediació i pisos cedits per grans tenidors, entre d'altres. La principal estratègia de l'Ajuntament és la mobilització del parc existent, uns 1.500 pisos buits, dels quals un 80% serien propietat de grans tenidors.

La diagnosi també identifica els col·lectius amb necessitats especials d’habitatges i les casuístiques pròpies de la ciutat: la tendència a la sobreocupació dels habitatges, els alts índexs de població jove en situació de vulnerabilitat que té molt difícil accedir a un habitatge, la tendència creixent dels preus de lloguer, la manca d’habitatges per fer front a les situacions d’emergència social, i la cronificació de la vulnerabilitat.

La participació ciutadana, clau per a l'elaboració del Pla local d'habitatge

La participació ciutadana serà un dels ele,ents clau per elaborar el Pla local d'habitatge, i a partir del setembre s'han programat diverses jornades de caire presencial. Entre el 8 i el 25 de setembre s'instal·laran parades al carrer Francesc Macià amb Pere Esmendia (8 de setembre), al Mercat (18 de setembre), al Mercadal (19 de setembre), al carrer Maximí Fornés entre plaça Catalunya i la plaça Doctor Guardiet (24 de setembre) i davant del Mercadona de Sant Jordi Parc (25 de setembre).

També hi haurà tres tallers participatius presencials: una sessió amb personal tècnic municipal que servirà per recollir una mirada transversal sobre les necessitats i estratègies prioritàries en matèria d’habitatge (2 d’octubre); un debat obert a la ciutadania on s’exposarà la diagnosi i es posaran en comú objectius i estratègies (8 d’octubre, les inscripcions ja es poden fer al web municipal); i una sessió amb actors socials i professionals que comptarà amb la participació dels agents que formen part de la Mesa pel dret a l’habitatge, d’entitats gestores i APIs, entre d’altres (20 d’octubre).

El Pla local d’habitatge ha de fixar les propostes i compromisos municipals en aquest àmbit per als propers sis anys, amb l’objectiu principal de garantir a tota la ciutadania l’accés a una vivenda digna i justa, a través de polítiques actives en matèria d’habitatge social. El govern entén que la implicació de la ciutadania en aquest procés és necessària per conèixer la realitat des de diferents punts de vista, atès que el tema de l’habitatge és molt complex i hi ha molts col·lectius involucrats; per saber les necessitats que existeixen; i per recollir idees i propostes que puguin donar-hi resposta.