Terrassa sol·licita l'ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

La proposta es va aprovar a l'últim ple de l'Ajuntament i compta amb el suport de Vacarisses, Viladecavalls i Matadepera

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. | MSC
LaTorre
01 d'agost del 2020
L'Ajuntament de Terrassa sol·licitarà a la Diputació de Barcelona l'ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac en 1.300 hectàrees més. L'objectiu és que inclogui l'àmbit territorial nord del terme municipal, que està qualificat de sòl no urbanitzable d'especial interès ecològic.

Aquesta iniciativa compta amb el suport dels ajuntaments de Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls, i es va aprovar a l'últim ple de l'Ajuntament. Així mateix, Terrassa la fa extensiva a tots els ajuntaments del Parc Natural, l'interès dels quals es va materialitzar la tardor de 2019, quan es van produir les primeres reunions entre els cinc municipis del sud del Parc (Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls).

D'aquesta manera, des de Terrassa es planteja que en la futura ampliació dels límits del Parc Natural s'incloguin els terrenys situats al nord del municipi, que comparteixen similituds ecològiques amb el Parc Natural i que ocupen 1.304 hectàrees de terreny. Són boscos formats, principalment, per alzines i pinedes mediterrànies que se situen al sud de l'actual límit del Parc i arriben fins a les planes agrícoles del Nord de Terrassa, i que representen el 30% del sol no urbanitzable municipal.

​Tal com expliquen des de l'Ajuntament, aquest projecte permetria incorporar un territori de gran valor, amb un paisatge i hàbitats similars als que podem identificar a la resta del Parc, i també ser beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d'incendis i senyalització que la Diputació de Barcelona, com a organisme gestor del Parc, té establerts amb el Parc Natural.

El Consistori instarà ara a la Diputació i a la Generalitat a iniciar els tràmits necessaris per promoure aquesta ampliació: a la Diputació, pel que fa a la seva gestió i al Pla Especial que regula les normes urbanístiques i d'usos; i a la Generalitat, pel que fa a la declaració de tots els àmbits d'ampliació com a Parc Natural, en el marc de la Llei d'Espais d'Interès Natural.