ERC reclama que el romanent de l'Ajuntament es quedi a Rubí

Els republicans presenten una moció al ple d'aquesta tarda perquè el govern local no cedexi els estalvis a l'estat espanyol

L'Ajuntament de Rubí
L'Ajuntament de Rubí | RubiTV.cat
Redacció
03 de setembre del 2020
El grup municipal d'ERC presentarà, al ple municipal d'aquest dijous, corresponent al mes d'agost, dues mocions: la primera, per reprovar l'operació d'estat per facilitar la sortida d'Espanya de Joan Carles I, i la segona, per reivindicar la suficiència financera dels ens locals.

Segons han explicat els republicans en roda de premsa, amb aquesta moció volen que l'Ajuntament de Rubí "no cedeixi els estalvis de tots els rubinencs a l'Estat i que els destini íntegrament a Rubí".

I és que el govern de l'Estat va aprovar, el 8 d'agost de 2020, el Reial Decret llei 27/2020 que oferia als ajuntaments la possibilitat de transferir els seus romanents a l'Estat perquè aquest els retornés de manera esglaonada durant els propers 15 anys, una transferència que és voluntària i que s'ha de confirmar abans del 15 de setembre.

A Rubí, aquesta quantitat és de 17 milions d'euros, que l'estat pot retornar en un màxim del 35% (sis milions en el cas de Rubí) els propers dos anys sempre que el conjunt sol·licitat per tots els municipis no superi els 5.000 milions d'euros. El Tribunal de Comptes estima que només a Catalunya ja hi ha uns romanents acumulats de 4.700 milions d'euros.

El 65% restant es retornaria dins dels següents 15 anys als ajuntaments. En el cas de Rubí, doncs, serien nou milions d'euros, però ERC no té la certesa que es retornaran: el PSOE i Podem es van comprometre a derogar la Llei Montoro, la Reforma Laboral o la Llei Mordassa, i cap d'aquests compromisos s'ha complert, recorden els republicans.

Amb això, Xavier Corbera considera que "el que hauria de fer l'alcaldessa és defensar que els ajuntaments puguin destinar els seus romanents a les necessitats dels seus conciutadans", i per això fa una crida als votants dels partits que formen el govern - PSC i En Comú Podem - perquè facin "pressió" perquè l'ajuntament no cedeixi aquests 17 milions d'euros.

"La ciutat està per davant de tot i ara és el moment de demostrar-ho", diu Corbera, que recorda que aquests recursos es podrien destinar a la millora i manteniment de l'espai públic, accions de transició a una mobilitat sostenible, l'adquisició de l'Hospital General o la compra del Vapor Nou, la millora dels centres educatius, la compra d'habitatge per fer front a l'emergència social...

A més, ERC considera que el govern local no pot prendre una decisió tan important sobre els estalvis de tots els rubinencs sense consultar-ho a la ciutadania ni escoltar la resta de representants dels grups municipals, ja que creu que aquesta situació és "clarament un espoli a les arques municipals" i no ha de comptar amb "la connivència del govern local".